120 éves a zenekarunk

A Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekara fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte telt ház előtt a József Attila Művelődési Ház színháztermében, az Európa Nap, a Párbeszéd Napja ünnepség keretein belül. A kerek évforduló alkalmából a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás és Dorog Város Önkormányzata 120-120 ezer forintot adományozott a zenekarnak, valamint ez utóbbi egy új ünnepi zászlóval ajándékozta meg a fúvósokat.
Az ünnepségen a zenekar történetének rövid ismertetése után fel is avatták az új zászlót. Először Kis-Maly László, a Szent Borbála templom plébánosa áldotta meg a lobogót. Ezt követően emlékszalagok kerültek rá. Elsőként dr. Tóth Noémi zászlóanya kötötte fel a zászlóra az adományozó Dorog Város Önkormányzatának Emlékszalagját. Az ünnepi koncerten testvérvárosunk, Wendlingen am Neckar polgármestere, Frank Ziegler is jelen volt, és ő is emlékszalagot kötött a zászlóra. Aztán Marienberg polgármestere, Thomas Wittig nevében Puchner Ferenc, Alexander Lencsés, a Dorog - Wendlingen Baráti egyesület elnöke, Heinz-Hasso Roscher, az annaberg-i zenekar vezetője, Csiffári Istvánné, a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar elnöke, Drága Bálint, a Sárisápi Bányász Fúvószenekar karnagya, Vachaja Zoltán, a Mogyorósbányai Fúvószenekar karnagya, végül Kolonics Péterné, a dorogi német kisebbségi önkormányzat elnöke kötöttek szalagot a zenekar új lobogójára tiszteletük jeléül.
A felékesített zászlót dr. Tittmann János polgármester adta át a zenekar képviselőinek. A zászlót hárman vették át: a zenekar hölgytagjai nevében Rózsavölgyi Károlyné, a zenekar fiatal tagjai nevében Kosztolányi Tamás, és az idősebb tagok nevében Uresch Miklós.
A zenekar vezetője, Bohner Antal meghatódva, könnyek között mondott köszönetet. Végül az ünnepi alkalomra összeállított koncert következett, Zagyi István karnagy vezényletével. Aki nem tudott eljönni a jeles eseményre, hamarosan újra meghallgathatja a zenekart cd-n is, mert a koncertről hangfelvétel készült. így tisztelegve a zenekar alapítói, már nem élő vezetői, tagjai emléke, és a 120 éve tartó kitartó munka és lelkesedés előtt, mely azóta is összetartja a zenekar tagjait.

Feltöltve: 2009 május 27.

Vissza