Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  ZENE VILÁGNAPJA: Dorogi képzőművészek kiállítása, majd Rauscher-díj átadó  
Frissítve: 2016. október 02 20:08:55

A Zene Világnapja alkalmából rendezett városi ünnepség kezdőakkordjaként dr. Zsembery Dezső műgyűjtő alkotásaiból nyílt kiállítás a Dorogi képzőművészek a Zsembery-gyűjteményben címmel. A művelődési házban köszöntőt mondott dr. Tittmann János polgármester, aki méltatta a Díszpolgári címmel, Pro Urbe díjjal is elismert dr. Zsembery Dezső értékteremtő munkáját. A kiállítást Kovács Lajos író, helytörténeti kutató ajánlotta a szépszámú érdeklődő figyelmébe. Részletesen ismertette a Galériában bemutatott művészek életútját, Doroghoz való kötődésüket, alkotómunkájukat.

 auscher_dj_FdiKrisztina.JPG

A Zene Világnapját kórustalálkozóval ünnepeltük Dorogon. A Zrínyi-iskola kórusainak és az Erkel Ferenc Zeneiskola Halleluja kórusának fellépése előtt a Rauscher György Díj átadásával kezdődött az ünnep a színházteremben.

Dorog Város Képviselő-testülete a város lakossága nevében Rauscher György Díjjal tünteti ki azokat, akik nagy jelentőségű tevékenységükkel Dorog legszélesebb értelemben vett értékeit gazdagították, Dorog megbecsültsége, elismertsége növekedését szolgálták. Munkája elismeréseként a Képviselő-testület a Rauscher György-díjat 2016-ban Kovácsné Fódi Krisztina kórusvezetőnek adományozta.
Kovácsné Fódi Krisztina magyar - ének-zene szakos diplomáját a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerezte 1988-ban „Kiváló Tanárjelölt" kitüntetéssel. 1995-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán fúvóskarmesteri diplomát szerzett. 2002-ben német nyelvtanárként diplomázott az ELTE nyelvtanári szakán, majd ugyanitt 2010-ben az ének mesterszakot is elvégezte. 2012-ben szakvizsgát tett. Pályáját főként az ének-zenéhez kötődően a folyamatos önképzés jellemzi, számos mesterkurzus résztvevője bel- és külföldön egyaránt.
Tanári pályáját Táton kezdte. Kórusával ötször nyerte el a Magyarországon Az Év Kórusa díjat. 1996-ban a belgiumi Nemzetközi Ifjúsági Zenei Versenyen Cum laude 1. díj-ad vehettek át.
1999-ben Kovács Lajos igazgató hívására került a Zrínyi iskolába. Irányításával az iskola felsősökből álló Cantilena kórusa hamarosan Komárom-Esztergom megye elismert, kiváló együttesévé vált. Munkája nyomán számos Arany és Arany Diplomával minősítés birtokosává vált a kórus, amely mellé többször kaptak Országos Dicsérő Oklevelet is. Az Éneklő Ifjúság versenyeken az énekkar eddig háromszor nyerte el Az Év Kórusa díjat. Eddigi legnagyobb sikerüket 2006-ban Belgiumban, a Neerpelti Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztiválon érték el, ahol kategóriájuk legjobbjaként Cum laude 1. díjat nyertek. 2014-ben a Magyar Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett Országos Katonadal versenyen az Ezüst minősítés mellé elnyerték a Különdíjat is. 2015-ben és 2016-ban Arany Diplomával minősítést értek el az Éneklő Ifjúság versenyen.
Önálló koncertjeik mellett állandó résztvevői különböző kiállítás megnyitóknak, kórustalálkozóknak.
Fódi Krisztina a felsős kórus legjobbjaiból 2002-ben megalakította a Kamarakórust, akikkel Arany és Kiemelt arany minősítéseik mellé 2015-ben elnyerték az Arany Rozmaring minősítést.
Egykori tanítványainak kérésére hozta létre 2004-ben a többszörös Arany minősítésű Pro Musica Énekegyüttest.
2007-ben vette át az Arany Diplomával és Országos Dicsérő Oklevellel azóta többször elismert, Év Kórusa díjas Kicsinyek Kórusát. 2013-ban az olomouci Nemzetközi Kórusfesztiválon Ezüst diplomát nyertek
Hivatása mellett egyéb szakmai és közéleti feladatokat is vállal. A Csolnoki Ifjúsági Fúvószenekar tagjaként és egykori másodkarnagyaként számos országos és nemzetközi I. díj, Nagydíj és Karnagyi Különdíj nyertese volt. A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának tagja az ezredforduló óta, 2013 óta elnöke. Dorog Város Kulturális Alapítványának kuratóriumi tagja.
Rendszeresen hívják az ország különböző pontjaira szakmai tanácsadónak vagy zsűritagnak.
Munkáját a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA 2001-ben A Magyar Kóruskultúráért elismerő oklevéllel jutalmazta. Több alkalommal ismerték el munkásságát Karnagyi Különdíjjal. 2007-ben elnyerte a Dorog Város Képviselő-testülete által alapított Az Év Pedagógusa kitüntetést. 2008-ban ARTISJUS-díjat vehetett át Budapesten A zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért. 2009-ben Kardos Pál Emlékéremmel tüntették ki. 2013-ban Stefan Kerner-díjat kapott a magyarországi németség énekes kultúrájának megőrzéséért és ápolásáért végzett munkájáért.
Legfontosabb elismerései közé sorolja tanítványainak és azok szüleinek szerető megbecsülését és tiszteletét is.
A Rauscher György Díj átadása után Kovácsné Fódi Krisztina kórusainak előadását hallhatta a nagyérdemű. A Kicsinyek kórusa, majd a Cantilena kórus lépett színpadra. Megható gesztusként a díjazott kórusvezető a gyerekek között énekelte el a hangverseny utolsó dalát.
Zongorán Szendi Ágnes kísérte a kórust. A zrínyis diákok fellépése után az Erkel Ferenc Zeneiskola Halleluja kórusának műsora következett. Közreműködött a Pachelbel vonószenekar, zongorán Kálvin Balázs kísérte az énekeseket. Vezényelt Farkas Rose-Marie.

 

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia