Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Közeledik az influenza-szezon - A védőoltást kérjük még az ősszel!  
Frissítve: 2016. október 18 22:11:38
Az influenza egy egyszerű megfázásnál általában súlyosabb betegség. A klinikai kép az egészen enyhétől a rendkívül súlyos tüdőgyulladással, agyvelőgyulladással és életveszélyes, generalizált szepszissel járó formáig változhat. Ezekért a tünetekért az influenzavírus a felelős, de sokszor a vírusfertőzés által meggyengített immunrendszert más baktériumok és vírusok is megtámadják A súlyosabb forma főként időseknél, csecsemőknél és krónikus alapbetegségben szenvedőknél fordul elő, azonban bármilyen korú, előzőleg egészséges embernél is jelentkezhet a súlyos, szövődményekkel járó forma.
Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és az egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek általában hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak ilyenkor többnyire a jellemző tünet. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. A hidegrázás, vagy borzongás a betegség kezdeti jele lehet. Az első egynéhány napban gyakori a láz, mely akár 39-39,5 C fokot is elérheti. Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre és a krónikus betegekre is a legyengült immunológiai reakciókészség miatt. A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás. A vírus elleni küzdelem legyengíti az immunrendszert, lehetőséget adva más fertőzéseknek, pl. tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumoknak. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással szintén megelőzhető, mely a 60 éven felüli, krónikus betegségben szenvedőknek különösen ajánlott.
Vírusfertőzésről lévén szó, sajnos elsősorban csak tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság (nagy adag C-vitamin). Antibiotikumot csak baktérium okozta szövődmények esetén alkalmaznak.
Megelőzésként kerülni kell a szoros érintkezést, be kell tartani a személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézmosásra és a köhögés, tüsszentés etikettre. a járványos időszakban kerüljük a zárt tereket és a tömeget. A saját gyógyulás és a járvány megakadályozása érdekében pár napig célszerű otthon maradni, ágynyugalomban.
A védekezés leghatékonyabb, legbiztosabb és legolcsóbb módja az évenkénti védőoltás. Az influenza elleni oltásoknak az az elsőrendű céljuk, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük, vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet. Ismétlésre azért van szükség, mert a vírus változékonysága miatt az előző években gyártott oltóanyag nem vált ki védettséget a következő évben előforduló vírusok ellen. A legmegfelelőbb, ha még ősszel kapjuk az influenza elleni védőoltást, amennyiben hatékonyan akarnak védekezni a fertőzés ellen.


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia