Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Nyert a pályázat - Megújulhat a Mária utca  
Frissítve: 2017. december 22 09:04:50
Újabb nyertes pályázatokat hirdettek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Dorogon a Mária utca megújítása, a Mária utca zöldben, 2020 című pályázat 150 millió forintos támogatást nyert.
A megyei programokra összesen 3,78 mrd forint értékben érkezik támogatás. Többek között ökoturisztikai központok szépülnek, kerékpárutak újulnak meg, 12 településen a csapadékvíz- elvezetés problémája oldódik meg, valamint önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése valósul meg.

Dorog, Mária utca zöldben c. program:

A városi klíma javítása, Dorog arculatának szépítése érdekében átalakulhat a Mária utca néhány éven belül. A tervek szerint a nagy gyalogos- és járműforgalmat vonzó kereskedelmi utcában a zöldterületek növelésével, kétszintes növényzet telepítésével, az elöregedett, kihasználatlan zöldfelületek revitalizálásával és az utcaképpel harmonizáló időszakos termelői piac kialakításával a Mária utca esztétikussá, kellemes városközponttá válhat 2020-21-re. A képviselő-testület augusztus 11-én rendkívüli testületi ülésen döntött a zöld város (Dorog, Mária utca zöldben 2020 című) pályázat beadásáról.
Jelenleg a megállás, illetve párhuzamos parkolás miatt a közlekedés kaotikus, a gyalogosok számára az utca nem komfortos. A nagy forgalmú Mária utca jelenleg teljes szélességében burkolt felülete hősziget-hatást eredményez. Átalakítása éppen ezért elengedhetetlen.
A kétszintes növényzet telepítésével, a forgalom csillapításával, az utca egyirányúsításával árnyékolt, szélesített térburkolaton sétálhatunk és vásárolhatunk, így Dorog és kistérségének lakói élhetőbb környezetben tölthetik szabadidejüket, a kereskedők várhatóan nagyobb forgalomra számíthatnak. Mindemellett nem feledhetjük el környezetünk klimatikus javulását. A csökkentett gépjárműforgalom kedvező hatással lesz a levegő légszennyezettségére. A jelentős mennyiségű növényzet csökkenti a terület felmelegedését, hasznosítja a lehullott csapadékot.
A kórházpark színvonalas közparkká alakítása régi elképzelés a városban. A koros fákkal, gondozott, de elöregedett növényállománnyal rendelkező zöldterület jelenleg az utcabútorok hiánya, sétányok állapota miatt nem vonzó.
A rendelőintézet és a kórház közötti park, valamint a háziorvosi rendelő belső, közhasználatú kertjének megújítása, közösségi funkcióinak bővítése szintén a projekt része, mely lehetőséget teremthet majd a kikapcsolódásra és a rekreációra (növénylabirintus, gyógynövények telepítése).
A háziorvosi rendelők előtti belső kert az 1960-as 70-es évek jellegzetes kertépítési stílusát őrzi, ma is megtartandó formában.
A posta előtti területet parkoló és alkalmi piac céljára használják jelenleg. Nagyrészt burkolt, a parkolófelület árnyékolására telepített, de mára túlnőtt fákat is tartalmazó terület revitalizálása során a zártsorú utcaképhez illő, zárt-nyitott épületek által, lugasos kialakítású mini termelői piac készül a tervek szerint, kulturált körülményeket teremtve majd az árusításhoz-vásárláshoz. Célunk a város arculatához illeszkedő helyszín kialakítása. A piac fenntarthatóságát, báját, az utcaképbe illesztése, mini mérete és kortárs, időtálló anyaghasználata adhatja.
A hatályos, 2010-ben elfogadott IVS két városrészt és ezekben két akcióterületet (Falu és Kolónia) határolt le. Jelen fejlesztés a Falu városrészben valósul meg. A fejlesztendő terület a város egyik fő útvonala, amely a város vérkeringésének biztosítéka, átvezet a Kolónia városrészbe.

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia