Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Rauscher György Díj-átadás a Magyar Kultúra Napján  
Frissítve: 2018. január 19 10:44:51

Dorogon a Magyar Kultúra Napja ünnepi rendezvényét január 18-án tartották meg a mûvelõdési házban.
A Magyar Kultúra Napja amellett, hogy évente aktualizáljuk ünnepünk mondanivalóját, egyben nemzeti Himnuszunk születésnapja is. Kölcsey Ferenc 1823-ban, 195 évvel ezelõtt írta meg a verset.
A kerek évfordulók sora ezzel nem ért véget, hiszen a 2018-as évben, a Magyar Kultúra Napján a mûvelõdési ház alapkõletételének 95. és átadásának 90. évfordulójára emlékeztünk.

szikonok.JPG
A városi ünnepség nyitányaként a Dorogi Galériában a mûvelõdési házhoz kapcsolódó csoportok, mûvészek alkotásaiból összeállított kiállítást nyitotta meg Végh Éva, Dorog Város Kulturális Közalapítványának kuratóriumi elnöke.
Beszédében elmondta, hogy az 1928-ra átadott Munkásotthon klasszicizáló, monumentális épülete szentélye lett a bányamunkásságnak. Ide költözik három könyvtár (altiszti, munkás és levente), a zenekar, számos mûkedvelõ csoport, van jókora bálterem, olcsó étkezde, kártya- és biliárdszoba a pompás épületben.
Egyházi elõkelõségek, egyetemi tanárok, világi és egyházi szónokok, politikusok sorát hívják meg, hogy elõadássorozatokat tartsanak a lakosság, de elsõsorban a bányászok épülésére. Õk is részesei azonban a történéseknek: önképzõ körök, dalárdák, színjátszó körök és muzsikáló közösségek alakulnak. Egész estét betöltõ mûsorokat adnak. A színjátszó kõr fellépéseit számos plakát õrzi. 1945-ben a zenészekkel együtt a leggyorsabban újjászervezõdött mûvészeti csoport. Fellépésük csúcspontját jelentette a Nemzeti Színházban szervezett elõadásuk.

Schmidt Sándor, még a húszas évek elején leszerzõdteti a tehetséges karnagyot és orgonistát, Bánáti Buchner Antalt a zenei élet felpezsdítésére. Buchner profi bányászzenekart szervez három év alatt. A zenéé volt a fõszerep évtizedeken keresztül, de a teljes zenei élet bemutatására nem volt lehetõség, így a fõbb állomásokat, tablókon tekinthetik meg. A képzõmûvészet, fotómûvészet jeles, mûvelõdési házhoz fûzõdõ személyeire is kitért beszédében Végh Éva.
Szó volt Gogola Emíl tehetséges autodidakta festõ, Árvai Ferenc, Heil Ferenc, Puxbaum Jenõ, Furlán Ferenc, Hérics Nándor és Kolonics Péter festõmûvészek alkotásairól. Farkas Éva iparmûvész üvegtervezõ munkái is megtekinthetõk a kiállításon, Kucs Béla szobrászmûvész és Szilágyi Erzsébet alkotásai mellett.

A színházteremben dr. Tittmann János polgármester köszöntötte az érdeklõdõket.

gouache.JPG

Dorog Város Önkormányzatának képviselõ-testülete decemberi ülésén döntött a 2018-ban díjazandó, kiemelkedõ teljesítményt nyújtó személyekrõl.

Ezúttal a Magyar Kultúra Napja, a Rauscher György Díj átadásának ünnepe is volt. Dorog Város Képviselõ-testülete 2018-ban Rauscher György Díjat adományozott Kolonics Péter részére.


Kolonics Péter 1964-ben született Sárváron. Diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképzõ karán szerezte, Keserü Ilona festõmûvésznõ csoportjában. Mesterei voltak Lakatos József festõmûvész, Bencsik István, Rétfalvy Sándor, valamint Morvai László grafikus.
1988-óta Dorogon, az Eötvös iskola rajztanáraként dolgozik. Vezeti az iskola alkotókörét, illetve 1989 óta a József Attila Mûvelõdési Házban mûködõ Dorogi Képzõmûvész Kört.
Rendkívül sikeres mûvészetpedagógiai munkásságát mutatja, hogy tanítványai közül már többen képzõ- vagy iparmûvészek.
Alkotókörével rendszeresen kiállít, amely bizonyítja a tehetséggondozó munka eredményességét. Tanítványaival rengeteg díjat nyert a különbözõ országos pályázatokon. Bekapcsolódott mûvészeti témakörben a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos vetélkedõjébe is. Kolonics Péter a tudománypedagógiai mozgalom egyik legnagyobb elismerését a „Díjokleveles Pedagógus" címet vehette át 2015-ben Budapesten a Tudomány Napi ünnepségen.

Az alkotó tevékenység fontos része életének. Évek óta tagja a jelentõs múltú nyergesújfalui Kernstok Károly Mûvészeti Körnek. Elsõsorban akvarellezik, illetve olajfestékkel dolgozik, vászonra. Használja a tust, pasztellt, a gouache-t, néha az akrilt, valamint készít tûzzománcokat is. Mûvei között megtalálhatók a saját élményeken, gondolatokon átszûrt tájképek, életképek, portrék. Foglalkoztatja a régi, középkori kódexfestészet. Elsajátította a keramikus mesterség alapismereteit. Kerámiatárgyakat, plaketteket, népi cserépedényeket készít.
Számos kiállítása volt már többek között Sárváron, Dorogon, Budapesten, Székesfehérváron, Németországban.
2001-ben felkérést kapott Dorog Város Önkormányzatától, hogy a régi hagyományt folytatva készítse el a város nagyméretû panorámaképét, amely a Városháza nagytermében tekinthetõ meg.
A 2006-os év legjelentõsebb feladata a csolnoki plébánia felkérésére festett Xavéri Szent Ferenc és Lisieuxi Szent Teréz kettõsportré, illetve Boldog IV. Károly secco portréja volt.
2010-ben a "Hová mész csángó magyar" címû képével a „Nyiss ránk" Komárom-Esztergom megyei képzõmûvészeti pályázat fõdíját nyerte el.
2011-ben Dorog Város Képviselõ Testülete az „Év pedagógusa" címet adományozta szakmai munkája elismeréséül.

Dorog Város Képviselõ-testülete városunk mûvészeti életének gazdagításáért Rauscher György Díjat adományoz Kolonics Péter mûvésztanár részére - hangzott el méltatásában.

onsegelyezoegyesulet.JPG
A díjátadás után Dankó Kristóf, Dorog Város fõépítésze tartott vetítettképes elõadást a Munkásotthon Önsegélyezõ és Önmûvelõ Egyesülettõl a mûvelõdési házig címmel.

A mûvelõdési ház színes életében számos mûvészeti ágban tevékenykedõ csoport vett és vesz részt. A képzõmûvészettõl, a táncmûvészeten keresztül a fotóklub mellett a zenéé volt a fõszerep évtizedeken keresztül. A következõkben a zene idézi meg az elmúlt évtizedeket: az Ötórai teák világát, a bányászzenekarban és a zeneiskolában tevékenykedõ karmesterek, mûvészek életútját.

bodolai_farago.JPG

Az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei és mûvésztanárai elõadásában Kodály, Lehár, Erkel mûveket hallhattak az ünneplõk, Faragó Dóra és Bodolai Péter elõadásában. Zongorán kísérte õket Berchy József.
A következõkben az 50-es, 60-as években óriási sikerrel szereplõ Blank Együttesét idézte meg Sasvári Katalin, Párma Csaba és Kertai Mihály.

blankegyuttes.JPG
A könnyûzenei együttes nevét vezetõjérõl, a tangóharmonikán, zongorán játszó Blank Jánosról kapta. A zenekar magja 1950-ben alakult, majd a formációban részt vevõ zenészek sora többször változott. Emlékezzünk rájuk nevük említésével: Kertész Róbert dob, Schiller Sándor szaxofon, Várkövi István klarinét, szaxofon, Kertai Mihály trombita, Ámon György zongora, gitár, Párma Csaba nagybõgõ, gitár, zongora, ének, Bulhardt Vilmos harsona, Zahovai Viktória ének, Kovács Rudolf ének, Hening Ede ének, Sasvári Kati ének. Big Band típusú összeállításban dolgoztak, neves énekeseket - például Korda György, Koós János, a Záray-Vámosi kettõs - kísértek. Dorogon nagy sikerû sorozatuk volt az „Ötórai tea" címû rendezvényük. Sikerrel szerepeltek az 1961-es Ki mit tud? elõválogatóján. 1962-ben - egy másik zenekarral - énekesnõjük, Sasvári Kati a Ki mit tudon? második helyezést ért el.

koleseliza.JPG
A Magyar Kultúra Napjának mûsorát Lattmann Béla és Barátainak nagysikerû koncertje zárta.

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia