Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Rauscher György Díj-átadás a Magyar Kultúra Napján  
Frissítve: 2018. január 19 10:44:51

Dorogon a Magyar Kultúra Napja ünnepi rendezvényét január 18-án tartották meg a művelődési házban.
A Magyar Kultúra Napja amellett, hogy évente aktualizáljuk ünnepünk mondanivalóját, egyben nemzeti Himnuszunk születésnapja is. Kölcsey Ferenc 1823-ban, 195 évvel ezelőtt írta meg a verset.
A kerek évfordulók sora ezzel nem ért véget, hiszen a 2018-as évben, a Magyar Kultúra Napján a művelődési ház alapkőletételének 95. és átadásának 90. évfordulójára emlékeztünk.

szikonok.JPG
A városi ünnepség nyitányaként a Dorogi Galériában a művelődési házhoz kapcsolódó csoportok, művészek alkotásaiból összeállított kiállítást nyitotta meg Végh Éva, Dorog Város Kulturális Közalapítványának kuratóriumi elnöke.
Beszédében elmondta, hogy az 1928-ra átadott Munkásotthon klasszicizáló, monumentális épülete szentélye lett a bányamunkásságnak. Ide költözik három könyvtár (altiszti, munkás és levente), a zenekar, számos műkedvelő csoport, van jókora bálterem, olcsó étkezde, kártya- és biliárdszoba a pompás épületben.
Egyházi előkelőségek, egyetemi tanárok, világi és egyházi szónokok, politikusok sorát hívják meg, hogy előadássorozatokat tartsanak a lakosság, de elsősorban a bányászok épülésére. Ők is részesei azonban a történéseknek: önképző körök, dalárdák, színjátszó körök és muzsikáló közösségek alakulnak. Egész estét betöltő műsorokat adnak. A színjátszó kőr fellépéseit számos plakát őrzi. 1945-ben a zenészekkel együtt a leggyorsabban újjászerveződött művészeti csoport. Fellépésük csúcspontját jelentette a Nemzeti Színházban szervezett előadásuk.

Schmidt Sándor, még a húszas évek elején leszerződteti a tehetséges karnagyot és orgonistát, Bánáti Buchner Antalt a zenei élet felpezsdítésére. Buchner profi bányászzenekart szervez három év alatt. A zenéé volt a főszerep évtizedeken keresztül, de a teljes zenei élet bemutatására nem volt lehetőség, így a főbb állomásokat, tablókon tekinthetik meg. A képzőművészet, fotóművészet jeles, művelődési házhoz fűződő személyeire is kitért beszédében Végh Éva.
Szó volt Gogola Emíl tehetséges autodidakta festő, Árvai Ferenc, Heil Ferenc, Puxbaum Jenő, Furlán Ferenc, Hérics Nándor és Kolonics Péter festőművészek alkotásairól. Farkas Éva iparművész üvegtervező munkái is megtekinthetők a kiállításon, Kucs Béla szobrászművész és Szilágyi Erzsébet alkotásai mellett.

A színházteremben dr. Tittmann János polgármester köszöntötte az érdeklődőket.

gouache.JPG

Dorog Város Önkormányzatának képviselő-testülete decemberi ülésén döntött a 2018-ban díjazandó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyekről.

Ezúttal a Magyar Kultúra Napja, a Rauscher György Díj átadásának ünnepe is volt. Dorog Város Képviselő-testülete 2018-ban Rauscher György Díjat adományozott Kolonics Péter részére.


Kolonics Péter 1964-ben született Sárváron. Diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző karán szerezte, Keserü Ilona festőművésznő csoportjában. Mesterei voltak Lakatos József festőművész, Bencsik István, Rétfalvy Sándor, valamint Morvai László grafikus.
1988-óta Dorogon, az Eötvös iskola rajztanáraként dolgozik. Vezeti az iskola alkotókörét, illetve 1989 óta a József Attila Művelődési Házban működő Dorogi Képzőművész Kört.
Rendkívül sikeres művészetpedagógiai munkásságát mutatja, hogy tanítványai közül már többen képző- vagy iparművészek.
Alkotókörével rendszeresen kiállít, amely bizonyítja a tehetséggondozó munka eredményességét. Tanítványaival rengeteg díjat nyert a különböző országos pályázatokon. Bekapcsolódott művészeti témakörben a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos vetélkedőjébe is. Kolonics Péter a tudománypedagógiai mozgalom egyik legnagyobb elismerését a „Díjokleveles Pedagógus" címet vehette át 2015-ben Budapesten a Tudomány Napi ünnepségen.

Az alkotó tevékenység fontos része életének. Évek óta tagja a jelentős múltú nyergesújfalui Kernstok Károly Művészeti Körnek. Elsősorban akvarellezik, illetve olajfestékkel dolgozik, vászonra. Használja a tust, pasztellt, a gouache-t, néha az akrilt, valamint készít tűzzománcokat is. Művei között megtalálhatók a saját élményeken, gondolatokon átszűrt tájképek, életképek, portrék. Foglalkoztatja a régi, középkori kódexfestészet. Elsajátította a keramikus mesterség alapismereteit. Kerámiatárgyakat, plaketteket, népi cserépedényeket készít.
Számos kiállítása volt már többek között Sárváron, Dorogon, Budapesten, Székesfehérváron, Németországban.
2001-ben felkérést kapott Dorog Város Önkormányzatától, hogy a régi hagyományt folytatva készítse el a város nagyméretű panorámaképét, amely a Városháza nagytermében tekinthető meg.
A 2006-os év legjelentősebb feladata a csolnoki plébánia felkérésére festett Xavéri Szent Ferenc és Lisieuxi Szent Teréz kettősportré, illetve Boldog IV. Károly secco portréja volt.
2010-ben a "Hová mész csángó magyar" című képével a „Nyiss ránk" Komárom-Esztergom megyei képzőművészeti pályázat fődíját nyerte el.
2011-ben Dorog Város Képviselő Testülete az „Év pedagógusa" címet adományozta szakmai munkája elismeréséül.

Dorog Város Képviselő-testülete városunk művészeti életének gazdagításáért Rauscher György Díjat adományoz Kolonics Péter művésztanár részére - hangzott el méltatásában.

onsegelyezoegyesulet.JPG
A díjátadás után Dankó Kristóf, Dorog Város főépítésze tartott vetítettképes előadást a Munkásotthon Önsegélyező és Önművelő Egyesülettől a művelődési házig címmel.

A művelődési ház színes életében számos művészeti ágban tevékenykedő csoport vett és vesz részt. A képzőművészettől, a táncművészeten keresztül a fotóklub mellett a zenéé volt a főszerep évtizedeken keresztül. A következőkben a zene idézi meg az elmúlt évtizedeket: az Ötórai teák világát, a bányászzenekarban és a zeneiskolában tevékenykedő karmesterek, művészek életútját.

bodolai_farago.JPG

Az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei és művésztanárai előadásában Kodály, Lehár, Erkel műveket hallhattak az ünneplők, Faragó Dóra és Bodolai Péter előadásában. Zongorán kísérte őket Berchy József.
A következőkben az 50-es, 60-as években óriási sikerrel szereplő Blank Együttesét idézte meg Sasvári Katalin, Párma Csaba és Kertai Mihály.

blankegyuttes.JPG
A könnyűzenei együttes nevét vezetőjéről, a tangóharmonikán, zongorán játszó Blank Jánosról kapta. A zenekar magja 1950-ben alakult, majd a formációban részt vevő zenészek sora többször változott. Emlékezzünk rájuk nevük említésével: Kertész Róbert dob, Schiller Sándor szaxofon, Várkövi István klarinét, szaxofon, Kertai Mihály trombita, Ámon György zongora, gitár, Párma Csaba nagybőgő, gitár, zongora, ének, Bulhardt Vilmos harsona, Zahovai Viktória ének, Kovács Rudolf ének, Hening Ede ének, Sasvári Kati ének. Big Band típusú összeállításban dolgoztak, neves énekeseket - például Korda György, Koós János, a Záray-Vámosi kettős - kísértek. Dorogon nagy sikerű sorozatuk volt az „Ötórai tea" című rendezvényük. Sikerrel szerepeltek az 1961-es Ki mit tud? előválogatóján. 1962-ben - egy másik zenekarral - énekesnőjük, Sasvári Kati a Ki mit tudon? második helyezést ért el.

koleseliza.JPG
A Magyar Kultúra Napjának műsorát Lattmann Béla és Barátainak nagysikerű koncertje zárta.

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia