Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Eucharisztia 1938-2020: Kiállítás, konferencia, szentmise és díszkivilágítás avató az Európa Napon  
Frissítve: 2018. május 14 12:25:14

Május 12-én rendezte meg Dorog Város Önkormányzata az Európa Nap - a Párbeszéd Napja ünnepét a művelődési házban, az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozat nyitórendezvényeként.
1938-ban rendezte meg először hazánk, pontosabban Budapest az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek programjaihoz Dorog aktívan csatlakozott. 2020-ban ismét a főváros ad otthont a négyévente a világ valamely városban megrendezendő ünnepségsorozatnak. Dorog - nyolcvan év után - ismét szerepet kap ebben. A konferenciateremben megrendezett ünnepségen a városvezetők, a helyi egyesületek, alapítványok és érdeklődők mellett részt vett Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is.

dtpj.JPG
Dankó József alpolgámester ajánlotta a megjelentek figyelmébe az alkalomra készült kiállítást. A tablók szép hátteret adtak az Eucharisztia 1938-2020 című konferenciához. A megnyitón a dorogi Cantate kórus Komm zu mir című ismeretlen szerzőtől származó, illetve Pitoni: Cantate Domino című éneket hallhatták Kovácsné Fódi Krisztina karnagy vezényletével.
A konferencián az Eucharisztia témaköréről tartottak előadásokat a meghívott előadók. Elsőként dr. Török Csaba egyetemi tanár beszélt a közösség erejéről. Az Eucharisztia mint az Egység szentsége jelenik meg. Dr. Török Csaba kitért arra, hogy nyolcvan évvel ezelőtt több ezer bányász fogadott hitet és hűséget az anyaszentegyházhoz dr. Schmidt Sándor bányaigazgató vezetésével a szénoltár előtt. A közösség ereje megmutatkozott a település fejlesztésében. Zárógondolatként azt kívánta, hogy ezen nagyszabású ünnepség, majd a 2020-as világkongresszus után újabb 80 évvel (2100-ban) a dorogiak ismét büszkék lehessenek az eltelt évtizedekre, városuk fejlődésére.
Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész Egy asztal vendégei vagyunk - Eucharisztia a Szentírás alapján címmel tartott előadást, szintén kiemelve, hogy az egyház lényege maga a közösség.

kfa_eloadas.JPG
Dr. Németh Tamás egyetemi tanár, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora a református egyház oldaláról mutatta be a témát: Az Úrvacsora, mint a Krisztussal való közösség című előadásán keresztül.
Dr. Tittmann János polgármester A szent és a profán határán címmel beszélt az Eucharisztia témájáról. - A mi világunk a rendezett univerzum, Isten műve vagy kapcsolatban áll vele - mondta, majd a szent és a profán elválasztásáról beszélt.
A konferencia előadói és a résztvevők az alkalomra készült - Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművész alkotását megidéző - kitűzőt kaptak ajándékba Dorog Város Önkormányzatától.
A konferenciát követően a rossz időjárás miatt a Jubileum téri szabadtéri helyett a Szent Borbála templomban celebrált dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek és Szerencsés Zsolt tb. kanonok, a Szent Borbála templom plébánosa szentmisét. A misén huszonhat hittanos elsőáldozására is sor került Krisztus mennybemenetelének ünnepe előtt.
Idézet dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek szentbeszédéből: - Krisztus mennybemenetelének ünnepe a mi reménységünket is mutatja. A mi emberségünkről is többet árul el, mint amit magunk szoktunk gondolni saját magunkról. Becsüljük magunkat annyira, amennyire a teremtő Isten becsül minket! És akkor rájövünk, hogy nem ennek a földi életnek a keretei között mozog az a nagy projekt, amit Isten alakított ki rólunk. Akkor rájövünk, hogy ez a földi élet csak a létünk egy részét alkotja. Valóban igaz az, hogy most vagyunk útközben a cél felé, és nem mindegy, hogy ezen az úton hová gyűjtjük a kincseket.
Ezt értették meg 80 évvel ezelőtt a dorogiak, amikor az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Jubileum téren szénoltárt emeltek. Dorog és a szén... Gyerekkorunkban az iskolában még meg kellett tanulni azt az éneket, hogy „Vonat, hajó, gép, a gyár, hogyha szén nincs, egy se jár". Abban az időben a szén volt a gazdaság egyik fő motorja. A dorogi emberek számára pedig ez volt az élet. Ez adta a munkát, a megélhetést, ezért áldozták sokan az idejüket, az erejüket, az egészségüket, és nem kevesen - adassék tisztelet az emléküknek - az életüket is. Tanuljuk meg a régi dorogiaktól, hogy Istennek ajánljuk, ami az életünkben a legszebb és a legfontosabb. És akkor egyszerre értelem, rend és öröm költözik az életünkbe. Nem a hiábavaló örök keresés, nem az értelmetlen hétköznapok szürkesége, hanem a bennünk, családjainkban, közösségünkben, városunkban bontakozó és végül mindig győztes isteni terv járja át az életünket. Ennek a megújuló és az örök boldogságba tartó életnek a kegyelmét kérjük mindannyiunk számára. Ámen.

diszkivilagitas_aldas.JPG

A szentmise zárásaként a hívek előtt felavatták a Szent Borbála templom díszkivilágítását. Dr. Erdő Péter kiemelte, mennyire példaértékű Dorog Város Önkormányzatának és a Szent Borbála Plébániának az együttműködése, amely megmutatkozik a kívül-belül megszépült templomon, illetve most a díszkivilágítás kialakításánál is.

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia