Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  HATÁRTALANUL: Erdélyi barangolás az Eötvös iskola diákjaival  
Frissítve: 2018. június 15 18:42:13
A Határtalanul elnevezésű pályázatot iskolánk már sokadik alkalommal nyerte meg. Ez a pályázat alkalmat ad rá, hogy a diákok eljussanak az egykor Magyarországhoz tartozó erdélyi területekre.
Idén a hetedik évfolyam kelt útra, hogy bebarangolja az erdélyi nevezetességeket, és felkereshessen olyan településeket, ahol a székely kultúra életben van. Május 21-én hajnalban kicsit álmosan, de nagy izgalommal keltünk útra tanárainkkal, Ibolya nénivel, Andi nénivel, Gabi nénivel, Timi nénivel, Péter bácsival és Zoli bácsival.
Első állomásunk Nagyszalonta volt, ahol híres magyar költőnk, Arany János született. Arany János nyoma több helyen is fellelhető a városban. Estére megérkeztünk vendéglátóinkhoz. Gyönyörű, régi, generációról generációra öröklődő házakban aludtunk, ahonnan szépséges kilátás nyílik a falu fölött tornyosodó Székelykőre.
Másnap reggel elbúcsúztunk Torockótól, és a Tordai-hasadék felé vettük az irányt. Ezen a napon útba esett Kolozsvár, Mátyás király szülővárosa, ahol megtekintettük a híres magyar király szobrát, és a mögötte lévő Szent Mihály templomot. Ezen a napon látogattuk meg a házsongárdi temetőt, ahol tisztelegtünk Koós Károly és Dsida Jenő emléke előtt.
Szerdán megérkeztünk a Gyimesekbe, ahol felkerestük az „ezeréves" határt. Megdöbbentő élmény volt átélni, hogy a régi Magyarország határai ilyen messzire kiértek.
Csütörtökön lovas szekérrel keltünk útra. Megérkeztünk oda, ahol később túráztunk. Amikor elkezdődött a túra, azt hittem, hogy csak egy rövid ideig fogunk felfelé menni. Aztán kiderült, hogy a hegytetőig fogunk menni.... akkor azt gondoltam, hogy nem fogunk tudni felmászni, de végül mégis sikerült.
Amikor a szállásra visszamentünk, az ottani gyerekek csángó táncbemutatót tartottak. Egy-két lépést nekünk is sikerült elsajátítanunk.
A következő napon ellátogattunk a parajdi sóbányába, és körülnéztünk Korondon, egy hagyományos, népi fazekasműhelyben. Azután megnéztük Tamási Áron műemlékét és sírját, amelyek szülőháza előtt helyezkednek el.
Az utolsó napon ellátogattunk a Medve-tóhoz. Innen már haza vezetett az utunk. Az út során az évfolyam nagyon jól összerázódott, új barátságok szövődtek. Mindenki nagyon jól érezte magát. Az út végén szomorúsággal töltött el bennünket, hogy nem maradhatunk még egy hetet Erdélyben!
Köszönjük a színes programtervet, tanáraink lelkes közreműködését és ezt a nagyszerű lehetőséget, hogy eljuthattunk Erdélybe!

Árkosi Klaudia
7. b.


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia