Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi világnapja június 26.  
Frissítve: 2018. június 27 08:04:50
A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ezen a napon tartják meg világszerte. A szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek ilyenkor mindig tartanak prevenciós előadásokat.
A nap és az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő célja az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék.
Világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. A drog évente körülbelül 200 ezer ember haláláért közvetlenül felelős. Az utóbbi években Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a kanabisz származékok voltak, míg napjainkra jelntősen növekszik a szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata.
Magyarországon 1997. óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot. Hazánk drogpiaca- Az Európai Unió és a világ drogpiacához hasonlóan- az elmúlt években kissé átrendeződött.
2010-2016. között a klasszikus kábítószerek „egyeduralmát" megtörték a 2010-ben berobbant un. designer drogok. Ezeket az újfajta anyagokat célzottan úgy hozták létre, és dobták piacra, hogy az illegális anyagokhoz hason hatással bíró, ámde jogszabályba nem ütköző szerek kerülhessenek a fogyasztókhoz.
2013. óta már bűntetőjogi kategória az új pszichoaktív anyaggal való visszaélés.
forrás: www.drogfokuszpont.hu
2016-tól ismét a klasszikus kábítószerek túlsúlya - elsősorban a marihuána és az amphetamin- figyelhető meg.
Az illegális drogokkal kapcsolatos magatartásformák mindegyike bűntetendő hazánkban. Ha a rendőrség tudomására jut valakiről. hogy akár csak fogyasztott, vagy tart magánál tiltott anyagot, a rendőrség nem mérlegelhet; bűntetőeljárás indul a személy ellen.
Enyhébb elkövetési magatartásformák- fogyasztás, minimális mennyiség tartása- esetén a törvény lehetőséget ad az elterelésre. Ez azt jeleneti, hogy a nyomozóhatóság egy évre felfüggeszti a bűntetőeljárást, és ez alatt az egy év alatt egy legalább félévig tartó gyógyító- megelőző kúrán kell részt vennie a gyanúsítottnak, amennyiben vállalja.
Ha befejeződött az elterelés, a kapott igazolás bemutatására a rendőrség megszűnteti az eljárást, tehát a személy nem kap büntetést, hanem priusza lesz. Erre két évente maximum egyszer kerülhet sor.
A rendőrség több országos megelőzési programmal is jelen van a prevenció területén. Sok éve oktatjuk a DADA programot, eseti drogprevenciós tájékoztatókkal is látogatjuk sz oktatási intézményeket és néhány éve bevezetésre került a Családok a rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer- megelőzésben elnevezésű országos lefedettségű programunk is.
Ennek lényege, hogy minden rendőrkapitányságon kijelölésre került egy rendőr, aki a lábítószerrel kapcsolatos jogi kérdésekben felkereshető, tőle felvilágosítás kérhető. Drogprevenciós tisztek igény esetén fogadóórát is tartanak, valamint telefonos ügyekben is elérhetők a rendőrkapitányság által megadott időpontokban.
Dorog: Tőkés Erika c.r. őrnagy 33/512-777/56-07
Kábítószerrel kapcsolatos egészségügyi probléma esetén fordulhatnak a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központ és Drogambulanciájához: 34/515-577.

Komárom- Esztergom Megyei Rendőr- Főkapitányság
Bűnügyi Osztály
Bűnmegelőzési Alosztály


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia