Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  AZ EÖTVÖS ALKOTÓKÖR A X. ORSZÁGOS ZOMÁNCMŰVÉSZETI BIENNÁLÉN  
Frissítve: 2018. július 17 09:41:57
Az Egri Kulturális és Művészeti Központ immár tizedik alkalommal rendezte meg az Országos Zománcművészeti Biennálét. A jubileumi megmérettetésre csaknem 350 alkotás érkezett 390 alkotótól. 22 közösség 16 településről küldte be munkáit, szinte mindegyik alkotóműhely művészeti iskolában működik. A jubileumhoz méltó zsűri tagjai Morelli Edit és Hévizi Éva Ferenczy Noémi-díjas zománcművészek, Oskóné Bódi Klára tűzzománc iparművész, és Kónya Gyula tűzzománc művész voltak. Valamennyien nemzetközileg is elismert alkotók, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának tagjai. Megállapításuk szerint többségében magas színvonalú, a zománchagyományokhoz és törekvésekhez közelítő alkotások születtek.
A zsűri tagjai már évtizedek óta kísérik nyomon a különböző műhelyek tevékenységét, és a beküldött munkákon keresztül hű képet kapnak az ország alkotóközösségeinek munkájáról. Reményük, hogy a felnövekvő generáció alkotói közül lesznek olyanok, akik tovább viszik a zománcanyag adta lehetőségek művészi képpé vagy tárggyá formálását. Az utat Kátai Mihály Munkácsy-díjas zománcművész jelölte ki a 70-es években Kecskeméten. Ez az út, olyan művészi törekvés, amely e nemes anyag eszmei, tartalmi, formai elemeit ötvözve a fém és az üveg közös tulajdonságait emeli fel, és nem akarja utánozni más képzőművészeti műfajok lehetőségeit.
A díjátadóra és kiállításmegnyitóra 2018. június 17-én került sor méltó környezetben, a Vitkovics Alkotóházban, Egerben. A megnyitó színvonalát nem kis mértékben emelte, hogy rangos előadók is megtiszteltek bennünket műsorukkal, Tolcsvay Béla, a Tolcsvay-Trió legendás alapítója, és Heinczinger Miklós (Mika) a Misztrál együttes tagja adtak elő részleteket az Égig érő fa című daljátékukból.
A Biennálén a diákalkotók munkái mellett felnőtt amatőr és hivatásos kategóriában is adtak ki díjakat. Az Eötvös iskola alkotóköre 9. alkalommal vett részt a rangos megmérettetésen. Több alkalommal is elismerő oklevéllel díjazták az alkotókör és a műhelyvezető munkáját. Az évek során több első, második és harmadik díjat szereztünk mind egyéni, mind csoportos kategóriában.
A X. Országos Zománcművészeti Biennálén a díjak számát tekintve eddigi legsikeresebb szereplésünket értük el. Az összes beküldött alkotásokunk, szám szerint 16 közös és egyéni munka kiállításra került. Harmadik helyezést ért el Kele Petra, és Tillich Georgina egyéni munkájával. Második helyezett lett Füssy Adél, György Eszter egyéni kategóriában, illetve Bartus Lili, Mezős Boglárka, Pagurka Kornélia közös munkája. Első díjat kapott Kesselyák Liliána, Mihalovits Panka és Tercsinesz Regina egyéni zománcalkotása. A kiállításról és a beérkezett munkákból igényes katalógus is kiadásra került. A katalógusba díjazottjainkon kívül munkájuk színvonalát elismerve bekerült még az alkotókörünkből Ambrus Csenge, Bagó Liliána, Bartus Kinga, Szabó Dorka, Zichy Emese egyéni alkotása, illetve Pintér Veronika, Vörös Nikolett közös munkája.
(kOpE)

 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia