Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Menő Menza: egészséges ételek, kreatív foglalkozások a Zrínyiben  
Frissítve: 2018. szeptember 17 08:05:53

Sikeresen pályázott a Menő menzák az iskolákban - Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programokra a Zrínyi iskola Tehetség el nem vész Közművelődési-oktatási Alapítványa, a Kincstári Szervezet támogatásával.
A mintegy 20 millió forintos pályázatról Sitku Pál, a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola intézményvezetője tájékoztatta a projektnyitó eseményen szeptember 14-én a zrnyyis tanulókat: - A program eredményeként a Zrínyi iskolában egészséges életmód támogató témanapok, infrastrukturális beruházás valósulhat meg, amelynek köszönhetően a Katona házban lévő bemutató konyha megújulhat. A 2018 szeptemberében induló két éven keresztül tartó program során a gyerekek, szüleik, a pedagógusok és a közétkeztetésben dolgozó szakemberek az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretekről, az ételek tápanyagtartalmáról, minta receptekről, konyhai higiénés ismeretekről hallhatnak. A Zrínyi iskola 3., 4., 5. és a 6. osztályos tanulói (103 diák), és környezetük (családjaik) az egészségkultúra-fejlesztése során megismerhetik a vitaminforrásokat, az egészséges ételek vásárlásának szempontjait, a fűszernövények jótékony élettani hatásait, az élelmiszer- és a személyi higiénia fontosságát, a táplálkozási eredetű betegségek megelőzésével, a már kialakult ilyen jellegű betegségek kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.
A gyerekek egészséges finomságokat (avokádókrémes, diós-sajtkrémes falatok, zabkeksz, joghurt stb.) kóstolhattak, majd kreatív foglalkozásokat tartottak nekik az udvaron.

IMG_6986.JPG

Hartmann Gabriella dietetikus a gyerekeknek az egészséges ételekről a megfelelő napi folyadékmennyiségről beszélt:
- A tanulók játékos módon, témanapokon (főzőnapok) fejleszthetik egészségtudatosságukat.

Az iskola épületeiben több helyen ivókutakat létesítenek. Az iskola főépületének mindhárom szintjére, illetve az udvarra is telepítenek egyet-egyet. Az iskola tankonyhájába eszközöket (hűtő, gázüzemű grillsütő, étkezőasztalok, evőeszközük) szereznek be, miután a tankerület felújíttatja (csempézi, kifesti) a régi Katona házként ismert épület konyhai részét.
A projekt keretében két éven keresztül szakképzett dietetikus - Hartmann Gabriella - segíti majd a programot. Felmérik az érintett tanulók mindennapos táplálkozási szokásait. A játékos példákon megismerendő egészségtudatosság a tervek szerint hozzájárul majd a gyerekek táplálkozási szokásainak változásához.
A főzőnapon mesterszakács avatja majd be az érdeklődőket az egészséges ételek elkészítésének rejtelmeibe.
A gyerekek a pályázatnak köszönhetően élménypedagógiai módszerekkel megtanulják, hogyan válhatnak egészséges gyermekké, majd felnőtté.

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia