Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  ÁTADÓ ÜNNEP: Új sportlétesítménnyel gazdagodott városunk  
Frissítve: 2018. október 28 19:39:17
Átadták a Dorogi Sportcsarnokot október 28-án. Dorog Város Képviselõ-testülete október utolsó hétvégéjén tartotta a Dorogi Sportcsarnok átadó és névadó ünnepségét, amelyen részt vettek a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Birkózó Szövetség országos elnöksége mellett a Birkózó Világbajnokság alkalmából Magyarországon tartózkodó nemzetközi birkózó szövetségek vezetõi, a bírói testület tagjai is.
Dr. Völner Pál, térségünk országgyûlési képviselõje, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese köszöntõjében kiemelte, hogy Dorog elkötelezett a térség sportolóinak összefogásában. Az elmúlt évek következetes munkájának köszönhetõen újabb sportlétesítményt avathattak a városban a birkózó szövetség, a kézilabda szövetség és a városvezetés összefogásának eredményeként. A fiataloknak jó példát ad ez az ünnep, amelyen olimpikonokkal, világbajnokokkal találkozhatnak.
Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke köszöntötte a rendezvényen Korpási Bálintot, aki néhány napja világbajnoki ezüstérmet szerzett a hazánkban megrendezett Birkózó Világbajnokságon. - Dorogot, az itt folyó utánpótlásnevelõ munkának köszönhetõen feltettük a hazai, sõt a nemzetközi birkózósport térképére.
Györfi János, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja üdvözlõ beszédében elmondta: - Ünnepi érzés nélkül nincs ünnep. Egy alkotást ünneplünk, a megújult modern teret, amely újabb lehetõséget jelenthet a térségben élõ gyerekeknek, hogy sporttal töltsék idejüket.
A köszöntõ beszédeket követõen került sor a névadó ceremóniára. Az új intézmény és termeinek névadásáról Dorog Város Képviselõ-testülete június 29-én döntött. A sportcsarnokot: Dorogi Sportcsarnok, a birkózócsarnok földszinti termét: Bacsa Ferenc terem néven, az emeleti termet: Dr. Hegedüs Csaba terem, míg a kézilabdacsarnokot Buzási József terem néven nevezte el a testület.
Dorog Pro Urbe díjasa, Bacsa Ferenc. A birkózóedzõ az idén ünnepelte 70. születésnapját. Bacsa Ferenc 1973 óta a Dorogi Bányász, késõbb a Dorogi Nehézatlétikai Club edzõje. Nagy része volt abban, hogy Dorog kiváló nevelõegyesületté vált az utánpótlás területén. Edzõje volt az utánpótlás és a felnõtt versenyeken sikereket elért Aubéli Ottónak, Kismóni Jánosnak, Bacsa Péternek, Rajos Csabának, Rajos Istvánnak, Kovács Imrének, Kövecs Károlynak, Puksa Ferencnek, Micskei Lászlónak. 1992-tõl a Magyar Birkózó Szövetségben folytatta pályafutását, 1995-tõl a felnõtt kötöttfogású válogatott edzõje volt. 2007-ben mesteredzõi címet kapott tanítványai sikereinek köszönhetõen. A kétezres években a Mr. Tus Birkózóiskola vezetõedzõjeként tevékenykedett. A mai napig önkéntes munkával edzi a dorogi utánpótlás versenyzõket - hangzott el Bacsa Ferenc méltatása.
A mesteredzõ beszédében kiemelte, hogy edzõi munkájával továbbra is szolgálja a dorogi és a hazai birkózósportot, majd felidézte a Dorogi Atlétikai Club - és elõd szervezetének - elmúlt 88 esztendejének jeles edzõit.
A Dorogi Nehézatlétikai Club mindig is jelentõs szerepet töltött be a honi birkózó sportban. Többször adhattak otthont kimagasló versenyeknek, számos olimpikon Dorogon alapozta meg birkózó-tudását. Dr. Hegedüs Csaba magyar- és olimpiai bajnok szakmai iránymutatása nyomán alakította ki városunk a közoktatási rendszerünk egyik alappillérét, a közoktatási sport programunkat. 2011-ben a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként a „Birkózás városa" címet adományozta Dorog városának dr. Hegedüs Csaba, ezzel ismerve el városunk birkózás iránti elkötelezettségét.
Dr. Hegedüs Csaba ötször nyert magyar bajnokságot. A szófiai világbajnokságon aranyérmet szerzett, itt kapta a Mr. Tus / Tuskirály becenevet. Az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmet szerzett, mely a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérme volt. Sikeres szövetségi kapitány és szövetségi elnök, a Birkózó Hírességek Csarnokának tagja, számos elismerés birtokosa. 1985 óta mesteredzõ. A jelenlegi Birkózó Világbajnokság nagykövete. 2018-ban kiemelkedõ sportteljesítményéért és sportolói életmûvéért Csík Ferenc-díjat vehetett át.
Városunk iránti kitüntetett figyelmét, az új csarnok létrejöttéhez nyújtott támogatását megköszönve Dorog új birkózócsarnokának emeleti termét Dr. Hegedüs Csabáról nevezte el.
Dr. Hegedüs Csaba a város elismeréséhez fûzõdõ gondolatait úgy összegezte, hogy ez a sportlétesítmény a jövõ. Az új generációnak, a kijelölt célokkal és az útmutatásokkal olyan lehetõséget kínálhatunk, amely újabb kimagasló sportteljesítményekhez vezet.
A kézilabda dorogi gyökerei a két világháború közötti idõszakig nyúlnak vissza. 1952-ben alakult meg hivatalosan a szakosztály. Az eredményes csapat 1997-ben az NB I/B-be jutott fel, amelyet huszonegy évvel ezután, 2018-ban ismét elért. Buzási József vezetõedzõ a nõi szakosztály sikeréért fáradhatatlanul munkálkodott hosszú évtizedeken át - Suba Ágnes és Török József testnevelõ tanárok mellett. Buzási József Dorog Város Pro Urbe Díjasa, a Komárom-Esztergom Megyei Kézilabda Szövetség elnökségi tagja volt, a Dorogi SE nõi csapatának vezetõje és edzõje volt.
Dorog Város Képviselõ-testülete a Dorogi Sportcsarnok kézilabda termét tisztelete jeléül Buzási Józsefrõl nevezte el.
Buzási József méltatása után dr. Tittmann János polgármester mondta el avató beszédét. Köszönetet mondott a támogatásért a Magyar Kézilabda Szövetségnek és a Magyar Birkózó szövetségnek, majd a városházát mintázó bronz kisplasztikát adott át Gyõrfi Jánosnak és Bacsa Péternek.
A névadó ünnepség zárásaként Sopsits Árpád, Balázs Béla-díjas film- és színházi rendezõ: Dorogi sportpillanatok címû játékos történelmi összeállítását tekinthették meg a rendezvény résztvevõi.

Fotógaléria (Anger Zoltán/Anzee Fotó):
https://www.facebook.com/AnZeephoto/photos/pcb.703687813345167/703683990012216/?type=3&theater

 

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia