Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Elismerő Emléklappal jutalmazták Bíró Lászlót  
Frissítve: 2018. november 30 20:53:07

Közéleti munkásságának elismeréséért Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Elismerő Emléklapot adományozott Bíró László részére, amelyet a testületi ülés előtt dr. Tittmann János polgármester adott át a DESE teke szakosztály-vezetőjének.

birolaszloelismerse.JPG
Bíró László 2018 novemberében töltötte be 80. életévét, melynek jelentős részét a sport szolgálatában töltötte.
1938-ban Tatabányán született. 10 éves korában a helyi úszó és vízilabda szakosztály tagjaként kezdte meg sportolói pályafutását, melynek során 1953-ban Komlón országos bányász bajnokságot nyert. Pillangóúszásban majd a vízilabda csapatban gyűjtötte tovább az érmek és sportsikerek számát, és élte át mit jelent a sportban egymásért küzdeni, milyen felemelő érzés egy csapattal nyerni.
1957-ben érettségizett a Tatabányai Bányaipari Technikumban, és került a Dorogi Bányászati Tröszt Tokod-Ebszőnybányai üzeméhez technikusként. A sportolásra itt is lehetősége nyílt. Az üzem megyei I. osztályú labdarúgó csapatában, valamint az esztergomi NB II-es vízilabda csapatban hasznosította képességeit.
1978-ban, negyven évvel ezlőtt kezdett el tekézni, először tömegsport szinten, majd 1981-től a Dorogi Bányász NB-s csapatában, ahol 410 bajnoki mérkőzésen szerepelt. Még ez évben a szakosztály vezetőjének választották. Ettől datálható edzői megbízatása is, melynek emlékezetes sikere Kriszta lányának 1985-ös országos serdülőbajnoki címe, továbbá országos ifi válogatott szereplése. 1992-ben a dorogi csapat feljutott az NB I-be. Ennek a csapatnak játékosa és edzője volt.
Bíró László neve egybeforrt a dorogi tekesporttal. A 37 éve töretlenül végzett szervező munkájának eredményeként a sportág Dorog életében - bátran állítható - széles körben népszerű és elismert teljesítményt takar. A 19 csapatos városi bajnokság tíz hónapon keresztül heti rendszeres sportolási lehetőséget biztosít. Ez 120 főt jelent, melyből már 30 főre növekedett a nők száma. A tömegsport bajnokságon kívül minden évben megrendezésre kerül a Bányásznapi-, ez évtől pedig a Csuha András Emlékverseny, valamint a Comp-L Kupa, amely egyedi formájú tandem versenyként kerül lebonyolításra.
Bíró Lászlónak meghatározó szerepe van abban, hogy városunkban a tekesport igen népszerűvé vált, játékosok és szurkolók sokaságának program a tekés eseményeken való részvétel, a csapatok versengésén való szurkolás.
A sportlétesítmény Bíró László gondozásában szolgálja a közösséget, amely igen régi, műszakilag leromlott állapotú, tehát személyének áldozatos munkája szükségeltetik a folyamatos működés fenntartására. Ebben jelentős előrelépés volt az önkormányzati támogatással megvalósított új berendezés telepítése, de a korszakváltó lépés az előkészítés alatt lévő négysávos, új tekepálya felavatása lesz majd, ami NB-s szereplést, és a tömegsport erősítésére nyújt korszerű keretet. Ezzel megvalósítva Bíró László álmát is.
A fentiek alapján Dorog Város Képviselő-testülete Elismerő Emléklappal tüntette ki Bíró Lászlót.

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia