Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Varázslatos üveg alkotások a Dorogi Galériában  
Frissítve: 2018. december 08 19:56:12

A Dorogi Galériában kiállítás nyílt Farkas Éva üvegtervezõ iparmûvész üveg alkotásaiból. Bali János zeneszerzõ TranceParent címû zenemûvével kezdõdött a megnyitó. Az üveghangokat megidézõ mûvet Horváth Béla oboamûvész mutatta be a közönségnek.

twehner.JPG
A dorogi-tokodi közegbõl induló mûvésznõ kiállítását Wehner Tibor mûvészettörténész ajánlotta az érdeklõdõk figyelmébe. Mint elmondta: - Farkas Éva Dorogon megrendezett kiállítása alcíme az egy rejtett életmû ismeretlen mûegyüttesének feltárása lehetne. A szélesebb nyilvánosság elõtt alig-alig ismert, csupán a szakmai közvélekedés által számon tartott és elismert alkotó több évtizedes üvegmûvészi munkásságának vázlatos története a bemutatott kiállítás. A kollekció a fõiskolai diplomamunkát, a házgyári lakás-program szellemét megidézõ edény- és pohárkészlet és a közelmúlt termését megidézõ remekmûveket mutatja be. A magyar üvegmûvészek lexikona részletes mûtárgylistával tanúsítja nagy formátumú tervezõi és a férjével, Dvorszky László belsõépítésszel közösen végzett kivitelezõi tevékenységét. Farkas Éva nevéhez és mûvészetéhez, üvegmûvészeti aspirációihoz fûzõdõ alkotásként, illetve a Farkas-Dvorszky páros együttes törekvéseinek tanújaként valósult meg a budavári Hilton Szálló, az Andrássy úti Magyar Állami Operaház, a városligeti Gundel étterem, a Magyar Tudományos Akadémia-palota, a szegedi pályaudvar és REÖK-palota, a gödöllõi királyi váró épületeinek enteriõrjeibe illesztett számos világítótest, csillár, falikar, tükör, térelválasztó üvegfal.

farkasevatttmannjanos.JPG
Farkas Évát az építészettel együtt megszólaló üvegmunkák szférájában és az önálló üvegtárgy-tervezését tekintve is a modern magyar üvegmûvészet legkiválóbb alkotói között kell számon tartanunk, akinek újabb és újabb, friss szemléletû és szabad szellemiségû munkáinak megszületése elé a jövõben is nagy-nagy várakozással kell tekintenünk.
Az üveg szeretetérõl így vall Farkas Éva: - Nagy veszteségként éltem meg a tokodi üveggyár bezárását. Az 1990-es évektõl saját vállalkozásban a mai napig aktív tervezõi-kivitelezõi tevékenységet végzek. Az elmúlt negyven év az üveg vonzásában telt el, most is így élek, elégedetten, hiszen azt csinálhatom, amit szeretek: az ÜVEGET.
A megnyitót követõen dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a mûvésznõt.


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia