Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Nagy Henriette vehette át a Rauscher György Díjat a Magyar Kultúra Napján  
Frissítve: 2019. január 20 10:00:47

Dorogon számos nagy mûvész élt, alkotott. Közülük az országos hírû, sõt külföldön is híres Haranghy Jenõ életmûvét idézték meg a Magyar Kultúra Napján, a Dorogi József Attila Mûvelõdési Házban január 18-án megrendezett városi ünnepen. A Himnusz születésnapján került sor a város mûvészeti díjának, a Rauscher György Díjnak átadására.

pgynhtj.JPG
Az idén Nagy Henriette okleveles építészmérnök vehette át az elsimerést dr. Tittmann János polgáremstertõl és Popovics György elnöktõl. Nagy Henriette épületeivel a megyében, sõt hazánk számos más pontján találkozhatunk. A Budapesti Mûszaki Egyetemen szerzett okleveles építészmérnök diplomát, majd a Dorogi Szénbányák Tervezõ Irodában helyezkedett el, ahol sok éven keresztül dolgozott. A Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara tagja, felügyelõ bizottságának tisztségviselõje. A Narthex Kft. ügyvezetõje, vezetõ tervezõ. Számos díj tulajdonosa, többségében mûemlék kategóriában készült alkotásait - általában Besey László statikus-építésszel közös munkáit - díjazták.
Dorog városában számos középület felújítása fûzõdik nevéhez. A Mende Valér által tervezett Gáthy Zoltán által kibõvített kórházunk hosszú hányattatás utáni újjáépítésének terveit õ készítette 2005-ben. A Fleischl Róbert tervei alapján épült Munkásotthon, a mai Dorogi József Attila mûvelõdési Ház ugyancsak Nagy Henriette tervei alapján újult meg a mai kor követelményeinek megfelelõen.
2011-ben a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara Az Év Háza díjjal jutalmazta a volt bányairoda, a nagyiroda felújítását, az Intézmények Háza igényes, szép megoldásokkal elkészített felújítási tervét.
A bányatiszti kaszinó, a régi tervezõ nevét viselõ, Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum épülete ugyancsak az õ tervei nyomán bõvült, szépült meg. A közelmúltban készült el a Szent József plébániatemplom épülete, amelyért 2016-ban Év Háza dicséretben részesült kollégájával, Besey Lászlóval egyetemben.
Díjazták más, nem dorogi épületeit is, többek között a tardosi Szent Mária Magdolna templom mûemléki felújítását.
Szeptemberben, a bányásznap keretében adhatta át Dorog Város Önkormányzata a Nagy Henriette által tervezett felújított Petõfi iskola épületét, az idén pedig a Zrínyi iskola épületkomplexuma készül el, szintén az okleveles építészmérnök tervei alapján.
Nagy Henriette rendkívüli mennyiségû és magas szakmai színvonalú munkássága folyamatos hozzájárulás városunk megújulási törekvéseihez, ahhoz az örökségvezérelt városfejlesztési koncepcióhoz, amely az utóbbi negyed században az egyik legtöbb eredményt hozó stratégia volt.
Dorog Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete az elmondottak alapján Rauscher György Díj elismerésben részesítette Nagy Henriettét.

stfm.JPG
A díjátadás után dr. Tittmann János polgármester tartott vetítettképes, történelmi összefüggésekkel teli bemutatót Haranghy Jenõ grafikus, festõmûvészrõl és koráról. A téma apropóját a mûvész születésének 125. évfordulója adta. Értékes mûvészetével mindennap találkozhatunk városunkban: a Dorogi József Attila Mûvelõdési Házban és a Szent József templomban.
Az elõadás keretét adva közremûködött a Sic Transit Folk Mûhely. A hangszereken a kortalan, bár minden kor eseményeihez illõ népdalokat megszólaltatták: dr. Vereckei Kálmán gitár, Torma László szólógitár, Sárosi Attila basszusgitár, Orosz Róbert énekés Jászberényi Károly dob.


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia