Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Megtisztították a Kenyérmezei-patak medrét  
Frissítve: 2019. május 20 08:21:06
A Szemétirtók csapata eddigi legnagyobb volumenű akcióját hajtotta végre május 19-én a Dorog és Esztergom-Kertváros határában lévő West üzletház környékén a Kenyérmezei-patak partját, medrét igyekeztünk rendbe tenni - tudtuk meg Lieber Tamás főszervezőtől. A nap esővel indult, de szerencsére hamar alább hagyott, sőt 1 óra elteltével elég kellemes idő kerekedett. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a Dorog Város Önkormányzata támogatásával végzett akcióban 12 fővel vágtunk neki a feladatnak. A csapat egyik fele két nagyobb és néhány kisebb hordalék- és hulladékszigetet bontott el, szabad utat biztosítva a pataknak, míg a többiek a partot takarították.

(A patak ezen a részen alsószakasz jellegű, ami erőteljes hordaléklerakást jelent. Az így lerakódó iszap idővel szigeteket képez, ami már alkalmassá válik a növényzet megtelepedésére. Innen a folyamat emberi beavatkozás nélkül visszafordíthatatlanná válik, ugyanis a növényzet - különösen a fás szárúak - gyökérzete már nagyobb víz esetén is képes megakadályozni a szigetek elszállítódását. Ugyanakkor a növények szárai között még több hordalék ülepedik le, ami már komoly visszaduzzasztást produkál. Természetesen ezek a szigetek jelentős hulladéktorlaszokat is képeznek, közöttük olyan vízátnemeresztő anyagokkal, mint pl. műanyag palackok, autógumik, ruhaneműk).

A helyszín a patak talán legfrekventáltabb, leginkább szem előtt lévő része, mert az itt található hídon fut a Dorog-Esztergom közötti főútvonal. Sajnos ott létünk alatt bebizonyosodott, hogy az itt lévő üzletek vásárlói a direkt szennyezők, több csikk is elejtődött az akció ideje alatt (volt aki zokon is vette, amikor jeleztük felé a problémát!). Közvetve pedig mindenki szennyez, aki bárhol a patak vízgyűjtő területén szemetel, szennyvizet enged ki, cigarettacsikket dob el. Sajnos sokan nem gondolnak bele abba sem, hogy ha például Dorogon bárhol az esővízgyűjtő csatornába szemetet dobnak, az előbb vagy utóbb itt köt ki. A patak a vizet a Dunába továbbítja, ahonnan a térség ivóvízkészletének egy részét szivattyúzzák. És hogy mi köze az itt lakóknak a világtengerek szennyezéséhez? Az iménti gondolatmenet tovább folytatható...

A megtisztított szakasz egyúttal jó indikátorterület lesz, ahol nyomon lehet majd követni az emberek szemeteléshez, pontosabban a tiszta környezethez való hozzáállását.
Minden résztvevőnek köszönjük a közreműködést.

Akciónkról az M1 híradója is tudósított. A riport az alábbi linken 5:14-től tekinthető meg:
https://www.mediaklikk.hu/vid.ma-delutan-2019-05-19-i-adas/


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia