Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Archivum
Frissítve: 2009. szeptember 13 17:43:12 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Tájékoztató az afrikai sertéspestisről  
Frissítve: 2019. december 12 08:17:11

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár levele alapján, hogy a Kelet-Európa irányából érkező és hazánkban 2018 áprilisában vaddisznókban megjelenő afrikai sertéspestis betegség természetes úton történő terjedésével újabb területek váltak érintetté. Pest megye már korábban fertőzötté nyilvánított területén kimutatásra került elhullott vaddisznókból vett mintákban a betegség vírusa. Az elhullott vaddisznókat a korábban már felszámolt vadaskert közelében találták meg. Mindezekre tekintettel, valamint a Nemzeti Klasszikus és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport korábbi, október 7-i ülésén hozott határozati javaslata alapján kerültek megváltoztatásra az egyes vadgazdálkodási egységek kockázati besorolásai.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a járvány aktuális hírei az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon érhetők el:
http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis
Mivel a vaddisznókban megállapított előfordulás miatt elrendelt állategészségügyi intézkedések Dorog közigazgatási területét is érintik, alábbiakban tájékoztatásul megküldöm az állategészségügyi intézkedésekről szóló összefoglalót.
Az afrikai sertéspestis járvány folyamatosan egyre több országot érint. Az elmúlt év áprilisában Magyarországon, Heves, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint októberben Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben, később, 2019 áprilisában Hajdú-Bihar megyében, majd augusztus végén Jász-Nagykun-Szolnok megyében is megjelent a betegség, több elhullott vaddisznóban. A legutolsó érintett megye Pest megye, ahol a betegség egy kerítéssel körbezárt vadaskertben került megállapításra, 2019. december 4-én pedig a vadaskerten kívül is megállapításra került.
A járvány leküzdéséért az állategészségügyi hatóság mindent megtesz és kéri az állattartók felelősségteljes együttműködését is.
A sertéstartók sokat tehetnek a házisertésekre való átterjedés megelőzése, illetve az állomány egészségének megőrzése érdekében. Legfontosabb az általános járványvédelmi előírások (megfelelő higiénia, állatok gondozásához külön ruházat, kültértől teljesen elkülönített állatszállás, stb.) betartása és az állományban észlelt, betegségre utaló jelek azonnali bejelentése a szolgáltató vagy a hatósági állatorvosnak.
Állatjárvány megállapítása esetén az érintett területen ún. korlátozás alatti területek kerülnek kialakításra. Az egyes területekre vonatkozó részletes előírások az Országos Főállatorvos 2/2019. számú határozatával kiadott Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési tervében kerültek meghatározásra. Vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis esetében ennek elnevezése fertőzött terület. Ezen területen mind a vaddisznó, mind a házisertés állományokra vonatkozóan szállítási, vizsgálati korlátozások lépnek érvénybe. Az állatok mozgatásához minden esetben az állategészségügyi hatóság előzetes engedélye szükséges. A hatóság a helyszínen széleskörűen tájékoztatja az érintett állattartó gazdaságokat, gazdákat a betegséggel és a tennivalókkal kapcsolatosan. Felhívom szíves figyelmüket, hogy Magyarország sertéságazatának megvédése érdekében az állategészségügyi hatóság azonnali szigorú intézkedéseket vezethet be, melynek része lehet már a betegség legkisebb gyanúja esetén az érintett sertésállomány haladéktalan megelőző felszámolása is.
A fenti honlapon különböző tájékoztató anyagok, fontos információk is elérhetők.
Az állattartóknak szóló kiadványokból a NÉBIH az érintettekhez is eljuttat a nyomtatott példányokat.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal KE/019/00818-122/2019. számú határozata itt letölthető. 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia