Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Reimann Bányászattörténeti Miniverzum
Frissítve: 2018. november 27 13:15:26 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

Regionális fejlesztési alap

 

 

 

 

 


ELKEZDŐDÖTT A REIMANN BÁNYÁSZATTÖRTÉNETI MINIVERZUM RÉSZLETES TERVEZÉSE

17 / 07 / 16

Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér épül a városközpontban. A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum 250 millió Ft-os vissza nem térítendő uniós pályázati támogatás segítségével valósul meg.

Dorogon 250 millió Ft-os uniós pályázati támogatásból egy országosan is egyedülálló kiállítóteret tartalmazó bányamúzeum nyithatja meg kapuit hamarosan. A Reimann-altáró műemlékileg védett alagút bejárata mellett 2017 nyarán elkezdődnek az előkészítési munkák. Jaksics László építészmérnök ősz végére készíti el a kortárs épület építészeti és kiviteli tervdokumentációt.

A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum a TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00004 támogatási szerződésnek köszönhetően a tervek szerint két galériával osztott, nagy belmagasságú épületben kap helyet.

A mintegy száz négyzetméteres terepmodell segítségével interaktív, autentikus környezetben jelenhet majd meg a megye, azon belül Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér. A látványtér unikum Magyarországon, hiszen több rétegben, több dimenzióban mutatja be a várost és a város alatt húzódó bányajáratokat a vasúttal együtt.

 

Dorog a város arculatát, középületeit, számos lakóépületét, filozófiáját köszönheti a bányászatnak.

 

A projektről bővebb információt a www.dorog.hu oldalon olvashatnak.

 

Madarász Tímea

sajtóreferens

30/431-1652


regionlisfejlesztsialap.jpg

ELKEZDŐDÖTT A BELSŐ MAKETTVILÁG TERVEZÉSE


2017 szeptemberében folytatódnak a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum előkészületi munkálatai. Ezekben a hetekben az attrakciómenedzsment-tervének készítése során a belső makett-világ megjelenéséről és témáiról döntenek és elkészíttetik a modellek-terveit a szakemberek. A marketing-stratégia felvázolása is megtörténik, amelynek lényege, hogy a közönséget - az építés folyamatát végigkísérve - bevezesse az új miniverzum világába.
Külön eljárásban a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya elvégeztette a beruházás előkészítéseként a lámpakamra bontását, amelyre azért volt szükség, hogy nagyobb területen, szélesebb látókörben nézhessünk majd a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumra. A lámpakamra helyén a miniverzumot kiszolgáló parkolók kapnak majd helyet.
Az ütemtervnek megfelelően zajlik a tervek építéshatósági engedélyezési eljárása, ezzel párhuzamosan pedig készülnek a kiviteli tervek.

tiszta_placcaReimannnl.JPG

A lámpakamra helyén parkolókat alakítanak majd ki a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumba érkező látogatók számára 


Dorog, 2017. október 5.


regionlisfejlesztsialap.jpg

 

 

 

TERVEZÉS ALATT A MINIVERZUM KIÁLLÍTÓTERE

 

 

2019 májusában megnyitja kapuit egy országosan is egyedülálló bányászattörténeti látogatóközpont Dorogon. A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00004 támogatási szerződésének megkötését követően a projektmenedzsment megkezdte működését. A kötelezően ellátandó tájékoztatás és nyilvánosság biztosítására, a könyvvizsgálói feladatok ellátására, a marketingstratégia megalkotására, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére vonatkozó ajánlatok birtokában, a legkedvezőbb ajánlattevőkkel megkötésre kerültek a szerződések.
A projekt indításáról sajtóközlemény készült, az építési munkálatok helyszínén pedig B típusú tájékoztató tábla került kihelyezésre.
Az októberben elkészült marketing stratégia iránymutatásait figyelembe véve a projektmenedzsment előkészítette a látogatóközpont berendezéséhez, a kiállítás összeállításához szükséges attrakció-menedzsment terv alapjait, amely 2018 januárjában készül el.
A tervező a miniverzum engedélyezési és kiviteli terveit elkészítette. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárás előkészítése megkezdődött.
A projektről bővebb információt Dorog város hivatalos honlapján, www.dorog.hu kialakított aloldalon olvashatnak.

Dorog, 2017. november 28. 


 

regionlisfejlesztsialap.jpg

 

 

 

 

BEMUTATTÁK A 30 ÉVES EGYESÜLETNEK A KÉSZÜLŐ MINIVERZUMOT 

 

Dorog Város Barátainak Egyesülete 30 évvel ezelőtt, 1988. május 12-én alakult meg. A művelődési házban jubileumi ünnepi közgyűlést tartottak az évfordulóra emlékezve. Dankó József elnök köszöntötte a mintegy 70 jelenlévőt. - Az elmúlt évtizedekre és jövőnkre nézve büszkék lehetünk arra, hogy 1988. május 12-én tíz dorogi lakos meghirdette programját arról, hogyan képzelik el városukban az ember alkotta értékek megvédését, közkinccsé tételét, az új elképzelések megteremtését. A kultúra hajdani értékeinek őrzése és feltámasztása ugyanúgy része lett ennek a várospolitikának, mint új hagyományok teremtése. Dorog első civil szervezeteként vállaltuk az otthon, a szűkebb szülőföld szeretetének programját, a történeti feltárás teljességét, a hiányzó helytörténeti láncszemek megkeresését és összekapcsolását. Helytörténeti kiadványok, előadások sora díszíti az elmúlt harminc esztendőt - mondta üdvözlő beszédében.

x5039.JPG

Dankó József az ünnepi közgyűlésen résztvevő dr. Tittmann János polgármesternek három dologért is kifejezte köszönetét. Az egyesület támogatásáért, amely a további könyvkiadásoknál segíti a civil szervezetet, a fogadást, amelyet az ünnepségre szervezett és az ajándék előadást Simon Petra részéről, aki a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakításáról tartott vetítettképes beszámolót. „A résztvevők elsőként láthatták és hallhatták a látogatóközpont kialakításának és berendezésének terveit. A Jaksics László építészmérnök tervei alapján készülő kétszintes, galériás épület már önmagában is a kiállítás részét képezi majd. Színvilágával, funkcionális kialakításával és anyaghasználatával idézi meg a bányát és a bányászatot. A kiállítótérben egy 12 jelenetből álló makettvilág tárul a látogató elé, melyet interaktív elemek, kisfilmek, a szénmedencét bemutató terepasztal, játékos kvíz feleadatok tesznek még élményszerűbbé. „ - hangzott el Simon Petra előadásában. Dr. Tittmann János polgármester köszönetét fejezte ki az egyesületnek azért, hogy az 1996-ban meghatározott Jövőnket építjük, de múltunkat nem feledjük! - városi mottó megvalósításához számos inspiráló ötlettel szolgáltak az egyesületi tagok és helytörténeti kiadványaik.
Menyhárt Csaba Kovács Lajosról, Dankó József dr. Csiffáry Nándor korábbi elnökökről emlékezett meg. A kutató gyermekek országos konferenciáján is sikerrel bemutatkozó Kovács Lili Tamara Kovács Lajos három meseregényéről beszélt. A közgyűlésen Solymár Judit a Dorogi lexikon munkálatairól, Végh Éva a Dorogi füzetek művészetekről szóló kiadásait, míg Szabó-Berghauer Zoltán a tudományos írásokat elemezte. Egy különleges sporttörténet címmel dr. Bartalos József tartott előadást, majd a szintén jubiláló Dorogi Ipartestület elnöke, Szűcs György lépett a pulpitusra.


Dorog, 2018. május 15.

 

 


  regionlisfejlesztsialap.jpg

OROSZLÁNYBAN EGYEZTETTEK A PARTNERSÉG JEGYÉBEN

 

A dorogi Reimann Bányászattörténeti Miniverzumhoz hasonlóan, szintén pályázati forrásból (TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00008) újul meg az Oroszlányi Bányászati Múzeum. A projekt célja a múzeum területének rendezése, korszerű fogadókörülmények biztosítása, a meglévő attrakciók interaktívvá tétele. A térségi bányászati emlékhelyek hálózatos rendszerének kialakítása érdekében, a dorogi és oroszlányi együttműködés erősítése kiemelten fontos feladat. Olyan kapcsolódási pontokat kell generálni, melyek a látogatót segítik a bányászat jobb megértésében, felkeltik érdeklődését a téma szélesebb körű megértése iránt, további kiállítóhelyek felkeresésére ösztönözik őt. Annak érdekében, hogy a létesítmények ne egymás versenytársai, hanem kiegészítő partnerei legyenek, a projektfelelősök Simon Petra (Dorog) és Palotai Zoltán (Oroszlány) 2018. május 23-án egy oroszlányi tanulmányúton vettek részt, melynek során az attrakciómenedzsmentről egyeztettek.

Dorog, 2018. május 25.


 regionlisfejlesztsialap.jpg

TÖRTÉNETEKET MESÉLNEK A BÁNYÁSZATRÓL

18 / 06 / 12

A Dorogi Nyugdíjas Egyesület május 29-i, valamint a Városi Nyugdíjas Egyesület június 6-i gyűlésén résztvevők tájékoztatót hallhattak a leendő Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakításáról. A kiállítás egyik fontos audiovizuális elemeként idős bányászok, illetve hozzátartozóik visszaemlékezéseit láthatják és hallhatják majd az érdeklődők. Simon Petra projektfelelős arra kérte az egyesületek tagjait, hogy emlékeikkel, történeteikkel hozzák közelebb a kor hangulatát a látogatókhoz.

X5137.JPG

Dorog, 2018. június 12.regionlisfejlesztsialap.jpg

IDENTITÁS ERŐSÍTÉS, JÓ GYAKORLATOKKAL
18/09/13

Szeptember 13-án „Az identitás és összetartozás erősítése" címmel rendeztek konferenciát a Dorogi József Attila Művelődési Házban.
Az eseményen a hasonló identitással és hagyományokkal rendelkező térségek mutatták be jó gyakorlataikat, közösségépítő folyamataikat.
Első előadóként Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere mutatta be városukat és annak térségét, majd Nagy Tibor tartott előadást a Szuhavölgyi Bányásztelepülések Szövetségéről. A borsodi delegáció tagjai két olyan folyamatban lévő projektet ismerhettek meg, melyek célja Dorog és térsége identitásának erősítése, hagyományainak ápolása és megőrzése. Simon Petra projektfelelős elsőként az Együtt a közösségfejlesztésért - Dorog és térségében című projektet, majd a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakításának terveit mutatta be.

Dorog, 2018. szeptember 14. 


regionlisfejlesztsialap.jpg
 
 
 
 
 
 
ÉRDEKES, INTERAKTÍV INFORMÁCIÓK A REIMANN HONLAPJÁN


A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum a TOP-1.2-1-15-KO1-2016-00004 számú projekt megvalósulásaként előreláthatólag 2019 szeptemberében nyitja meg a kapuit. A látványossághoz kapcsolódó weboldal és Facebook oldal a napokban indult el. A felületeken hamarosan elérhetőek lesznek a fejlesztéssel és a megvalósítással kapcsolatos legfrissebb hírek és információk.

kls337ltvnyterv_reimann_2.jpg
A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum a Dorogi-szénmedence múltját mutatja be interaktív módon, kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújtva.
https://reimann.hu
Facebook: #reimannminiverzum

Dorog, 2018. november 27. 

 
 
 
 
 
 
 

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia