Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Örmény Nemzetiségi Önkormányzat
Frissítve: 2016. augusztus 15 12:21:44 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

Dorogi Örmény Kisebbségi Önkormányzat

"Kisebbség a többségért"
 

 


ormeny1.jpg
A 2014-es választás óta már csak a Német, a Szlovák és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat működik Dorogon.
Elérhetőségek:
Cím: Dorogi Örmény Önkormányzat, 2510 Dorog, Bécsi út 71.
Telefon: 33/431-299.

A Dorogi Örmény Önkormányzat tagjai:
Dr. Dzsotjánné Krajcsir Piroska elnök
Dr. Dzsotján Gagik
Erdős Ferenc
Dr. Juhász-Nagy Péter Józsefné

Az örmény kisebbségi önkormányzat 1995-2014-ig működött Dorogon. Nem volt számottevő lakossági bázisuk Dorogon, viszont van képzettségük, nyelvtudásuk, minden képviselőjük diplomás, vannak élő kapcsolataik az anyaországgal. Egy képviselőjük - dr. Dzsotján Gagik - az országos önkormányzat tagja. Tevékenységüknek négy jellemző iránya van: rendezvények szervezése, könyvkiadás, kapcsolattartás, kulturális tevékenység támogatása.

Rendezvényein szerepeltek örmény származású hírességek: Moldován Stefánia, Benkő Dániel, Katona Tamás, Kányádi Sándor költő. 1996-ban A Musza Dagh negyven napja előadása része volt a dorogi Megbékélés Napi rendezvénysorozatnak. Az október 6-i aradi vértanúk emlékére rendezett városi ünnep állandó házigazdái, szervezői. Néprajzi jellegű rendezvényeik: az örmény karácsony, újév, húsvét, tavaszköszöntő. Rendezvényeikről hírt ad a Duna Tv és az MTV Rondó című műsora is.

ormeny2.jpg

Csoportjaik:
A Vaszpurakan színkör - előadásai: Égi és földi szerelem, a Húsvét, húsvét, Isten hozott, a Könnyem sincs, hogy elsirassalak, a Zvartnoci kőfaragók balladája is. 2001-ben alakult a Guszán-trió, a Budapesten és vidéken egyaránt keresett kisegyüttes. Dzsotján Dávid, a trió szólistája - egyébként a Rondó örmény műsorvezetője - 2004-ben Nemzetiségi Ifjúsági Díjat kapott.

Kiadványaikról:
Saját erőből jelentették meg az első és eddig egyetlen magyarországi örmény nyelvkönyvet, és két kétnyelvű irodalmi füzetet. Jelenleg Dorogon folyik az Armenia folyóirat szerkesztése, mivel dr. Dzsotján Gagik a főszerkesztő. Önálló kötetben saját kiadványként jelentetik meg az Örmény utónévkönyvet. Támogatják az örmény genocídium 90. évfordulójára készített kiadványt, finanszírozza az ELTE számára készített művelődéstörténeti egyetemi jegyzet kiadását, s tervezik a Nahapet c. kisregény magyar fordítását.

Kapcsolatai:
Az amerikai keleti /Detroit/ és a kaliforniai /Los Angeles/ örmény kolóniával. A bécsi, és a velenceivel most tervezik felvenni a kapcsolatot. Örményországgal - hála a technikának is - napi kapcsolatban vannak.

Támogatói tevékenysége:
A Dorogi Örmény Kisebbségi Önkormányzat armenisztikai kiadványokkal gyarapítja az Akadémiai Könyvtár, illetve az ELTE Schütz-könyvtárának állományát. Támogatja az örmény kiadványok megjelenését, de a dorogi helytörténeti munkák kiadását is. 2001-ben finanszírozták a középkori esztergomi örménynegyed, a Terra Armenorum területén folyó ásatásokat. 2004-ben az ELTE Belső-ázsiai tanszékének az oktatáshoz szükséges szemléltető eszközöket vásároltak.

2012. évi beszámoló

 

A 2012 .október 5-én az aradi mártírok emlékére rendezett városi ünnepségen elhangzott beszéd. Elmondta: Dr. Dzsotjánné Krajcsir Piroska elnök

A dorogi Zrínyi iskolások megrendítő és egyben felemelő műsorukban megidézték egyenként a vértanúk végső perceit, gondolatait, utolsó szavait. Az énekes és néptáncos elemeket is magába foglaló összeállítást Kovács Lajos címzetes igazgató írta, Hubacsek Judit, Kovács Klára és Kovácsné Fódi Krisztina tanárnők tanították be.

Képek az ünnepségről:

 

ormeny.jpg

Az elnök asszony beszéde közben

aradi_131.JPG 

 

aradi_131.JPG 

  Avanesian Alexan Artin átadja a Kiss Ernő-Lázár Vilmos díjat dr. Tittmann János polgármesternek

aradi_131.JPG 

 aradi_131.JPG


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia