Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Hírek
Frissítve: 2009. szeptember 13 20:55:38 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Művészet és eucharisztia: a kazettás mennyezetektől Raffaello Athéni iskolájáig  
Frissítve: 2019. május 11 14:44:01
A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum sikeres pályázatának eredményeként Művészet és Eucharisztia címmel nagyszabású konferenciát szerveztek az intézményben május 11-én. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósulhatott meg.
A könyvtár igazgatója, Szabó-Berghauer Zoltán köszöntötte az Európa Nap - a Párbeszéd Napja rendezvényén megjelenteket, köztük testvértelepülésünk Felsőboldogfalva polgármesterét, Sándor József urat és a vele érkezett erdélyi delegáció tagjait.
Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte dr. Schmidt Sándor bányaigazgató szerepet, aki Dorogot elindította a városiasodás útján, továbbá megjelölte a térképen az 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusban betöltött kiemelkedő szerepével településünket.
Dr. Tittmann János a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, hogy Dorog Város Képviselő-testülete tavaly döntött arról, hogy két éven keresztül több rendezvényt szervez intézményeivel az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozatban. Az idén az Európa Napon A művészet és az eucharisztia témakörét dolgozták fel előadóink, amelyre lehetőséget teremtett a könyvtár sikeres pályázata.
Szász Lóránt Levente tiszteletes az Árpád-kori felsőboldogfalvi és farcádi templomokról, a bennük található egyedülálló freskókról és kazettás mennyezetekről tartott vetítettképes beszámolót, majd Végh Éva festőművész Raffaello Athéni iskoláját mutatta be, mint az eucharisztia legszebb képzőművészeti példáját. Dankó József alpolgármester a Doroghoz kötődő művészeti teljesítményekről beszélt előadásában, végül dr. Tittmann János polgármester régi könyvek alapján idézte fel az eucharisztia művészeti megjelenéseit.

 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia