Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Ünnepek
Frissítve: 2010. március 18 08:51:19 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása


Bál a városért

 

bal_a_varosert.jpg

 

Dr. Tittmann János polgármester kezdeményezésére 1995-től, évente megrendezett jótékony célú bál, mely Dorog legreprezentatívabb bálja a szezonban. Bevételét kiemelt városi célra fordítják (iskolai számítástechnikai fejlesztés, kommunális célok, Zenepavilon helyreállítása stb.). Minden évben jelentős bevétel gyűlik össze, melyet Dorog Város Kulturális Közalapítványa kezel.

Európa Nap, a Párbeszéd Napja

 

europanap.jpg

 

Az Európa Nap, a Párbeszéd Napját május második vasárnapján ünnepeljük. A Megbékélés Napját váltotta fel. A Megbékélés Napja civil kezdeményezésre jött létre. 1993. május 9-én a Győzelem Napja helyett Dorogon az ún. Dorogi nyilatkozatban kimondták: a háborúknak nincsenek győztesei, csak áldozatai. Ezért javasolták a világ minden nemzete számára, hogy e napon a megbékélés szellemében emlékezzenek minden pusztító háború áldozatára. Az évente megtartott ünnepen aktuális konferenciával és központi ünnepi témával töltik meg a hagyomány szellemében az eredeti gondolat tartalmát. Az első ünnepségen avatták Dorog jelképeit: a városi címert és zászlót. 2009-től megújult tartalommal ünnepeljük.

Link: Európa Nap, a Párbeszéd Napja története


Bányásznap

 

banyasz.jpg

 

A két világháború közötti időben Dorogon a bányászok ünnepét augusztus 20-án tartották. Helye a Bányatemplom előtti (később Szénoltár) téren volt. 1945 után Dorogon az első bányásznapi ünnepségekre 1950. szeptember 6-án került sor, ez országos ünnep, melyet mindig szeptember első vasárnapján tartanak. A bányászat háttérbe szorulásával Dorogon hagyományőrző és -teremtő szándékkal a város önkormányzata Ipari vásárt és üzletember-találkozót szervezett e napon, megőrizve és megtisztelve a bányászemlékeket is. 2003-tól váltotta fel az Életmód-életminőség kiállítás, s mindemellett megmaradt a három napos népünnepély is, mely nemcsak a dorogiakat, hanem a térség településeinek lakóit is vonzza.

Adventi gyertyagyújtó szentmise

adventi.jpg
 

 

2002 óta élő hagyomány, hogy Dorog Önkormányzata és a két római katolikus plébánia szervezésében, advent első vasárnapján a Hősök terén szabadtéri mise keretében gyújtják meg az első gyertyát.

Karácsonyi gálaműsor

 

karacsony.jpg

 

2005-ben rendezték meg először, mint a város ajándékműsorát a dorogiaknak. A színvonalas előadás előtt adják át a képviselő-testület által alapított művészeti elismerést, Rauscher-György díjat.

 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia