In memoriam Szuromi Antal
Sport
2020. nov. 26.

In memoriam Szuromi Antal

Dankó József megemlékezése

Életének 78. évében meghalt Szuromi Antal, korábbi egyszeres válogatott, a hatvanas-hetvenes évek labdarúgó-élvonalának egyik legjobb csatára.

Szuromi Antal az akkor Borsod vármegyéhez tartozó Andornaktályán született a háborús évek közepén, 1943. június 21-én, de aztán Újpesten nőtt fel, s az Angyalföld és Újpest határán székelő Fővárosi Vízművekbe igazolt le először. Tizenkilenc évesen már játszott az ifjúsági válogatottban, a második meccsén az NDK ellen Karl-Marx-Stadtban egy olyan csapatba szállt be csereként Puskás Lajos társaságában, amelyben Varga Zoltán, Dunai II Antal és Bene Ferenc is játszott, áll a csatár nekrológjában az MLSZ hivatalos honlapján.

A következő évben – 1962-ben – bemutatkozott az NB I-ben, az akkor nagyon erős Dorogi Bányász színeiben. Buzánszky Jenő edző csapatában akkoriban olyan kiváló játékosok futballoztak, mint Monostori Tivadar, Ilku István, Kertes László, Csóri László, Pálmai Sándor, Prohászka János, Karába János. (Talán kevesen emlékeznek már rá, de jelzi a Dorog erejét, hogy 1962-ben egy nyári tornán legyőzte a Bayern Münchent és a Juventust is!) A csapat az 1962–63-as idényben, noha egy ideig még a bajnoki cím sem tűnt elérhetetlennek, a negyedik helyen végzett. A következő bajnokságban, 1963 őszén az utolsó fordulóban a Bányász megverte a Ferencvárost, s ezzel a zöld-fehéreket elütötte a címvédéstől, s hozzásegítette a Győri Vasas ETO gárdáját első aranyához.

Szuromi Antal 1965 elején a Tatabányai Bányász tagja lett, majd az MTK játékosa volt.

Forrás: MLSZ

 

Dankó József, Dorog korábbi alpolgármestere így emlékezik Szuromi Antalra:

A debreceni győző: Szuromi Antal

1964. augusztus 16-án a Dorog Debrecenben vendégszerepelt 16 000 néző előtt. A két csapat: Debrecen: Jakab – Kaján, Nagykaposi, Varsányi I. – Cseke, Somodi – Bodai, Varsányi II., Zilahi, Gazsó, Csekő. Edző: Szűcs György. Dorog: Ilku – Lévai, Lakat, Fellegi – Szűcs, Prohászka – Karába, Szuromi, Makrai, Kertes, Bartalos. Edző: Buzánszky Jenő. A mérkőzés pikantériája, hogy a debreceniek edzője, a világbajnoki ezüstérmes futballista, Szűcs György néhány évvel azelőtt még a Dorog edzője volt. Akkor még játékosa volt Ilku, Lakat, Fellegi, Prohászka és nem mellesleg egy másik világbajnoki ezüstérmes, Buzánszky Jenő, aki ekkor már a dorogi kispadon ült. A Dorogból hiányzott sérülés miatt az egyik kulcsjátékos, Monostori Tivadar. A 2. percben Szuromi lecsapott egy rossz átadásra, és 10 méterről, éles szögből a kapu közepébe lőtt (0:1).

Egy perc múlva Szuromi ismételt: Szűcs fejelt hosszan előre, Somodi hibázott, Szuromi újra lecsapott a labdára, és a kifutó kapus mellett ezúttal is biztosan lőtt a kapuba (0:2). Sokkoló dorogi kezdés. A 33. percben Bartalos átcselezte magát a debreceni védelmen, a szélen kiugró Kertest szöktette, akinek beadását Szuromi – ki más – 3 lépésről a hálóba helyezte (0:3). Klasszikus mesterhármas! A 41. percben Csekő bal lábas lövése utat talált a dorogi kapu bal sarkába (1:3). A második félidő elején előbb Karába fölé lőtt, majd a másik oldalon Varsányi II. lesről ugrott ki. Az 58. percben Szuromi egy csellel többet csinált, és ezúttal kimaradt a helyzete. Az utolsó negyedórában a Debrecen már gyorsabb támadó játékot mutatott be. A 82. percben Zilahi nagy helyzetben lőtt mellé. A 90. percben Varsányi II. 18 méterről nagy gólt lőtt a kapu jobb oldalába kialakítva a végeredményt (2:3). Az egyéni értékelésben Szuromit a csapat legjobbjának nevezi a tudósító, helyzetfelismerését és eredményességét emeli ki. Fontos és nehéz mérkőzésen segítette idegenbeli győzelemhez csapatát Szuromi Antal, hiszen a Debrecen az életéért küzdött, és a közelgő olimpia miatt már csak pár forduló volt hátra. A Debrecen végül nem is tudta elkerülni a kiesést, a Dorog közepesen szerepelve a 8. helyet szerezte meg az idényben.