Újabb dorogi értékek gazdagítják a megyei értéktárat
Kultúra
2020. dec. 13.

Újabb dorogi értékek gazdagítják a megyei értéktárat

Városunk panorámaképei a megyei értékek között

Újabb 15 értékkel gazdagodott a megyei értéktár. December 11-én a bizottság elnöke, Popovics György, az online ülésen örömét fejezte ki, hogy változatos tartalmú, a tudományt, kultúrát és épített örökségünket is reprezentáló javaslatokról dönthetett a grémium.

A Megyei Értéktárat mostantól Dorogról négy újabb gyöngyszem gazdagítja: a városról készített panorámaképek, Hantken Miksa megyei munkássága és az általa felfedezett, szénfelbukkanást jelző tornyos csiga, a Zsigmondy család tudományos munkássága, valamint az eucharisztia jegyében készült kórusművek.

- Jelentős elismerés a megyei értéktár részéről Dorognak: 15 újabb értéket fogadott el a bizottság - ebből négy dorogi – hangsúlyozta Dankó József, a Dorogi Értéktár Bizottság vezetője. - Része lett a megyei értéktárnak a "Dorogi panorámaképek" sorozat: Koszkol Jenő, Gáspár Sándor és Kolonics Péter nagyméretű festményei, amelyek hűen tükrözik a kis bányásztelepüléstől a várossá fejlődés helytörténeti mozzanatait. Ugyancsak bekerült a megyek értékek közé az a kórusmű-sorozat, amelynek legújabb darabja már a 2021-re tervezett budapesti Eucharisztikus Kongresszus dorogi rendezvényén hangzik majd fel. Elfogadták a "Zsigmondyak a tudomány szolgálatában" címmel közölt javaslatunkat, amely a család geológiai-hidrológiai eredményeit összegzi a nemzeti kultúra szintjén. Ugyancsak nagy dorogi érték a "Tympanotunus Hantkeni", amely a szén előjelzője volt a föld alatt, és Hantken Miksa nevét őrizte meg a geológia nemzetközi szakszótárában.