Átadták az új autóbuszállomást
Közügy
2021. jan. 15.

Átadták az új autóbuszállomást

Évente 4 millió utast érint a fejlesztés

Átadták az új hatállásos dorogi autóbuszállomást a vasútállomás mellett, amelynek eredményeként biztosítva lesz január 16-tól a vasúti- és autóbuszjáratok közötti gyors és gördülékeny átszállási, csatlakozási lehetőség.

Évi 4,2 millió utast szállít Dorogon keresztül a Volánbusz. Az utazóközönségnek január 16-tól alig 10 métert kell sétálnia ahhoz, hogy buszról vonatra vagy vonatról buszra szállva folytathassa útját.

Dr. Völner Pál államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője az autóbuszállomás átadásával kapcsolatban szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem csak buszpályaudvart és korszerű állomást avathattak a területen, a gépkocsival érkezőket új parkolók és korszerű térszerkezet várja. Több éves folyamat eredménye, hogy ma már Dorogról egy óra alatt el lehet érni Nyugati pályaudvart, ezzel 21. századi közlekedés jött létre a térségben.

Dr. Tittmann János polgármester az új városrész, az intermodális csomópont kivitelezését megköszönve hangsúlyozta, hogy a városvezetés tervei között szerepel az ipari épületekkel körülvett városrész zöldfelületeinek bővítése, továbbá a kerékpárosok, extrém sportolók számára kialakítandó park is.

Dr. Völner Pál államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője támogatásáról biztosította a városvezetést az új tervek megvalósításához.

2017-ben döntött a városvezetés arról, hogy az új utat - amely a Hantken Miksa utcától az Esztergomi útig tart - testvértelepülésünkről, Wendlingen am Neckarról nevezi el, amelyre jól reflektálnak a Pihenő bányász szobránál található testvértelepüléseinket bemutató tablók is. A területet a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének pilonja zárja az újonnan kiépített körforgalomban. A vasút melletti, megújult városrészben a kivitelező, NIF Zrt. mintegy 6000 növényt telepíttetett az ősz folyamán.

Az autóbuszállomás átadóján köszöntőt mondott dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója: „Az utasok egyre több előnyét élvezhetik a MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányításának, hiszen a vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatások összehangolása az utasoknak is tervezhető, kiszámíthatóbb utazást, átláthatóbb, egységesülő jegy- és bérletrendszert jelent. Az utazások időbeli összehangolása mellett a szolgáltatások térbeli integrációja is szükséges ahhoz, hogy a társaság minél magasabb színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani. Jó példa erre a dorogi állomás, ahol a beruházásnak köszönhetően létrejött, 6 állásos autóbusz-megállóhely évente 116 ezer járat 4 millió utasának biztosítja a gyors és zökkenőmentes vasúti átszállást a felújított állomáson.”

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: „A Budapest-Esztergom közötti vasútvonal az elmúlt években komplex felújításon esett át, ennek köszönhetően 2018 tavaszától már csak modern FLIRT motorvonatok közlekednek a teljesen villamosított pályán, a 2019-ben bevezetett menetrend-fejlesztések óta pedig a vonatok 30 percenként közlekednek. Az utasforgalom a négyszeresére nőtt, 2019-ben már 5 millióan vették igénybe a vasutat ezen a vonalon, a felújított dorogi állomáson pedig csaknem 630 ezer utas fordult meg.”

Az új megállóhelyet január 16-tól minden, Dorog és Esztergom között, az Esztergomi úton közlekedő autóbuszjárat érinti, ezáltal kényelmes átszállási lehetőséget biztosítanak a vonatok és az autóbuszok között.

A fejlesztés eredményeképpen Dorog és a környező községek felől autóbusszal közlekedők kulturált körülmények között tudnak a vasútra átszállni, így többek között Budapest, vagy a Pilisi-medence több városa is gyorsabban, kényelmesebben érhető el.

Az új megálló üzembe helyezése miatt a Dorog, Gyógyszerárugyár (Richter Dorogi Fióktelepe) megállópár új helyre, a vasúti sínek melletti útszakaszra kerül át. Az autóbuszok indulási ideje a módosítás során nem változik.

További részletek:

https://nif.hu/2021/01/uj-volanbusz-megallohelyek-a-felujitott-dorogi-vasutallomason/?fbclid=IwAR1P-ff70do06_BxbYrn3Sz1-_T-hyasVkuSkjUhyMYGfgEMCu-RlY1RIJo

Forrás: www.volanbusz.hu, www.nif.hu