Nemzetiségi Fesztivált tartottak a művelődési ház sörkertjében augusztus 21-én
Kultúra
2021. aug. 23.

Nemzetiségi Fesztivált tartottak a művelődési ház sörkertjében augusztus 21-én

Csolnoki, piliscsévi, kesztölci vendégek érkeztek Dorogra

Népviseletekbe öltözött vendégekkel népesült be a művelődési ház sörkertje augusztus 21-én. Nemzetiségi Fesztivált rendezett a Dunamente és Térsége Turizmus Egyesület az identitás pályázatnak köszönhetően.

Ünnepi köszöntőt mondott dr. Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselője. Beszédében kiemelte, világunkban az egyik legfontosabb, hogyan tudjuk megőrizni mindazt, amit az elődeink ránk hagytak. - Itt a térségben ez alatt érthetjük a bányászati és nemzetiségi hagyományokat, a tánc- és énekkultúrát, valamint a viseleteknek a megőrzését. Minden ilyen ünnep egyfajta szolgálat ebben az ügyben.

A Nemzetiségi Fesztivált dr. Tittmann János polgármester nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy hosszú szünet után végre újra találkozhatnak a közösségek, megelevenedhetnek a hagyományok. – Az augusztus 20-i hétvégén, Szent Istvánra emlékezve, a nemzetiségek szerepe különös tartalmat kap, hiszen a nemzetalkotó, államalapító király gondolatainak egyik fő eleme a sokszínű és soknyelvű ország volt.

Az eseményen a Kesztölci Pávakör, a Piliscsévi Trnka/Kökény Felnőtt Szlovák Néptánccsoport szlovák nemzetiségi dalokkal, táncokkal örvendeztett meg a szépszámú közönséget.

Trombitázott Hubácsek Márton, harmonikázott Todorov Dominik. A Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyeskórus sváb dalokkal örvendeztette meg a hallgatóságot, a Die AlteKameraden zenekar kíséretében. A Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat Vegyeskórusát a Sváb Party muzsikája követte.

A művelődési ház színházterme adott helyet a Budapesti Vonósok koncertjének, amelyen különleges zenei csemegében részesültek a jelenlévők. Városunk Rauscher-díjas zenésze, Lencsés Lajos oboaművész és Tarkövi Gábor trombitaművész közös muzsikálása koronázta meg az estet.