Richter Egészségváros - Tegyünk egészségünkért, ezzel támogatjuk kórházunkat
Közügy
2021. aug. 26.

Richter Egészségváros - Tegyünk egészségünkért, ezzel támogatjuk kórházunkat

A Richter 3,5 millió Ft-os, az önkormányzat 3 millió Ft-os alapadománnyal támogatja a rendezvényt

Szeptember 11-én a dorogi Otthon tér ad helyet a Richter Egészségvárosnak. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephelyet is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott, megemelt összegű 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a fekvőbeteg intézmény felújításához kitűzött hozzájárulást.

Az eseményről sajtótájékoztatót tartottak a művelődési házban augusztus 26-án.

A szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. „Felelős gyógyszergyártó vállalatként kiemelt figyelmet fordítunk a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására, és hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres szűrés életet menthet! Immár 12 évvel ezelőtt olyan programot szerettünk volna indítani, mely erre a három pillére épül, és hatékonyan meg tudja szólítani a lakosokat. Az Egészségváros egyedisége abban rejlik, hogy egy nap keretében tudunk lehetőséget nyújtani nemcsak az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, és időpontfoglalás nélkül.

A programsorozatnak Dorog lesz szeptember 11-én a 84. állomása. Az eddigi eseményeken összesen több mint 192 ezren vettek részt az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, melynek köszönhetően az eddig résztvevő 82 egészségügyi intézmény összesen több mint 422 millió forint támogatást kapott vállalatunktól” – nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere a következőképpen nyilatkozott a Richter Egészségváros programról: „Költségvetésünkben 3 millió forintot különítettünk el a kórház dorogi telephelyének felújításához és eszközfejlesztéséhez. A város civil szervezeteiben, a lakosság körében elvégeztük, illetve végezzük azt az előkészítő munkát, amelynek célja a részvételre való mozgósítás, mint a lakosság egészégmegőrzésének, mint kórházunk érdekében. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a Richter fennállásának 120. évfordulóján megrendezésre kerülő Egészségváros Dorogon is sikeres legyen.”

„A Richter Egészségváros már sok helyen bizonyított, amellett, hogy egy kiváló hétvégi családi program, több népbetegségként számon tartott megbetegedés vonatkozásában biztosít szűréseket. Lehetőség adódik szakértőkkel történő közvetlen találkozásra, kérdések tisztázására. Mindenképpen pozitív üzenetnek minősül a szűrések népszerűsítésének vonatkozásában” – fejtette ki Dr. Lászlóczky Ágnes, a Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephely vezetője.

Ingyenes szűrések és tanácsadások

A szűrések, tanácsadások és előadások mellett ingyenesen elérhető számtalan szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek. Valamint minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témákban (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarok, szorongás, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, vagy akár gyógyszerészeti témákban is. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással segítenek a szakemberek.

Ezen kívül külön tanácsadással készülnek a szívelégtelenségben szenvedőknek. A szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára kiemelten fontos, hogy hiteles és megbízható forrásból értesüljenek azokról az információkról, melyek akár az életüket is megmenthetik. A szívelégtelenség tanácsadáson hasznos és a mindennapokba is könnyedén beépíthető életmódtanácsokkal várják az érdeklődőket.

A Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephely a Richter Gedeon Nyrt. által biztosított szűréseken és tanácsadásokon kívül vércukorszintméréssel és gyermektáplálkozási tanácsadással várja a helyszínre látogatókat.

„A program pozitívumaként még feltétlenül kiemelendő, hogy a szűrések, tanácsadások a helyi egészségügyi intézetek szakembereivel valósul meg, így a lakosok a vizsgálatok során, a tanácsadásokon folytatott személyes beszélgetésekben, az előadások által megismerhetik az intézmények szakembereit is” – tette hozzá Gál-Olasz Sarolta.

Tartalmas egészségprogramok mindenkinek

A Richter a Nőkért sátorban olyan nagy érdeklődésre számot tartó témákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint az alkalmazkodókészség a változások megélése, Szily Nóra közismert pszichológus szakembernek köszönhetően. Szebenyi Péter környezetvédelmi szakember a mindennapi élet környezettudatos lehetőségeiről tart előadást. Jaksity Kata közéleti személyiség, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, kiemelten az egészségtudatosság fontosságáról, a lelki egyensúly megőrzéséről tart motivációs előadásokat.

Az Agora sátorban a Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephely szakemberei sokszínű előadásokkal várják a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgatnak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Szintén az Agora sátorban vetítik 13:30-tól a Richter Gedeon életéről szóló Nem tűntem el című dokumentum játékfilmet is, melynek főszerepében Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész látható.

Szeptember 1-jén a dorogi József Attila Művelődési Központban is vetítik a Nem tűntem el című filmet. 19 órától Rudolf Péter mesél majd a film kulisszatitkairól. A részvétel már itt is adománypontokat ér - minden látogató után automatikusan jóváírásra kerül a 300 forintot érő pont, így szeptember 11-én már plusz aktivitásokkal kiegészülve indul a pontgyűjtés az Egészségvároson.

 

Online pontgyűjtés Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephely számára

A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, személyesen részt venni az Egészségvároson. A Richter Egészségváros - Dorog hivatalos Facebook-eseményben szinte folyamatosan követhetők élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások.

Így azok is tehetnek a saját egészségük megőrzéséért, akik nem tudnak kijönni az Otthon térre. Illetve az előadások aktív követésével a klinikának szánt alapadomány összegét is gyarapíthatják, hiszen a virtuális pontok is 300-300 forinttal növelik a nap végén
a 3.500.000 forint értékű alapadomány összegét, tehát közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött fekvőbeteg intézmény felújítása.