Gazdag életmű - hiánypótló kötetek
Kultúra
2021. szept. 14.

Gazdag életmű - hiánypótló kötetek

Családregénytől kritikai elemzéseken át a meséig

Szeptember 11-én a városi könyvtár és Dorog Város Barátainak Egyesülete szervezésében, Dorog Város Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával rendhagyó könyvbemutatóra került sor. Kovács Lajos helytörténész, kutató, igazgató-tanár posztumusz életmű-válogatás kötetei megjelenésének körülményeiről és miértjeiről beszélgetett Bombitz Attila irodalomtörténész – Kovács Lajos volt tanítványa - és Dankó József helytörténész, pedagógus – Kovács Lajos volt munkatársa - nagy számú érdeklődők előtt.

A posztumusz jelző többszörösen igaz: a szerző életében nem jelent meg még csak hasonló kötet sem, csak utólag; sőt, a „teljes”, mégis (sajnos) befejezetlen „életmű” utólag tárult a szerkesztők elé a kutató számítógépéről és lemezeiről. Izgalmas barangolás következett ezután, a kirakós darabjainak keresése, és a mozaikok összeillesztése. Családregénytől kritikai elemzéseken át a meséig, gazdag műfaji sajátossággal, és egy sokoldalú író műveinek válogatásával találkozhatunk a 4 kötet lapjain.

Mindenképpen szükséges megemlíteni, hogy a különböző okokból elmaradt szerzői kiadásokat nehéz, de nagy és hálás feladat volt bepótolni, a kritikai-szakmai visszajelzések alapján pedig még szükségszerűbb és fontosabb – így Kovács Lajos szélesebb körű megismerése, méltóbb helye a magyar irodalomban is megtörténhet. Mindez többek közös, odaadó munkájának és segítségének köszönhetően Kovács Lajos hiányának mértékét, valamint Dorog helytörténeti, helyismereti, dokumentált örökségének értékét tovább növeli.

Szabó-Berghauer Zoltán

intézményvezető