A KultFeszt fontos pillére a kortárs irodalom
Kultúra
2021. szept. 16.

A KultFeszt fontos pillére a kortárs irodalom

Megnyerő stílus, naprakész tudás

Csiffáry Gabriella „hazajött”. Így vallott szeptember 15-én a városi könyvtár vendégkönyvében. A dorogi kötődésű főlevéltáros, kutató legújabb, idén megjelent, immár 17. kötetét mutatta be az érdeklődő közönségnek a KultFeszt rendezvénysorozat keretein belül. A 6. alkalommal jelentkező sorozat egy-egy eleme a képzőművészetből, az írásművészetből és az (zenei) előadóművészetből táplálkozik.

A KultFeszt fontos pillére a kortárs irodalom megismertetése, egy jeles, különleges kötet és szerzőjének bemutatása – akár a szépirodalom, az irodalomtörténet vagy valamilyen kutatási terület vonatkozásában. A „Magyar politikusok az iskolapadban” című könyv ajánlójából is megtudhatjuk: kormányfők, miniszterek, vezető szerepet betöltő államférfiak mesélik el lapjain, milyen iskolákba jártak, melyek voltak a kedvenc tantárgyaik, hogyan élték meg diákkorukat, a mellékletekben pedig tanulmányi eredményeik, bizonyítványaik között szemezgethetünk. A hónapokig tartó alapos kutatómunka, a leszármazottak megkeresése és jóváhagyása ellenőrzött, maradandó, hiteles kézikönyvet eredményezett. A szerző a háttérbe húzódva, értékítélet vagy minősítés nélkül mutatja be több száz év magyar politikusait. Ugyanakkor az értő olvasó számára kikövetkeztethető, hogy a különböző történelmi korszakokban milyen típusú, végzettségű és személyiségű vezetők jutottak szerephez, valamint adott esetben ez mennyire befolyásol(hat)ta döntéseiket, az ország sorsát.

 Csiffáry Gabriella megnyerő stílusa, intelligenciája, frissessége, naprakész tudása rámutatott, ha az írásművészet nagyszerű előadói készségekkel (eladóművészettel) párosul, az a KultFeszt „küldetésének”, a minőségi, igényes kulturálódásnak és ismeretszerzésnek már-már a netovábbja.