A kultúrtörténeti sétáktól a könnyed beszélgetésekig
Közügy
2022. febr. 10.

A kultúrtörténeti sétáktól a könnyed beszélgetésekig

Januártól Riss József a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

- 2022 januárjában a korábbi elnök leköszönését követően önt választotta vezetőjének a nemzetiségi önkormányzat elnöksége.

- Köszönöm a megtiszteltetést. Kollégám, Pétervári László lemondását követően tisztújító taggyűlést tartottunk, amelynek eredményeként elnökké választottak.

- Milyen terveik vannak 2022-ben?
- Célunk Dorogon, a felnőttekkel, fiatalokkal, gyermekekkel megismertetni, megkedveltetni a német nyelvet, elődeink kulturális hagyományait. Felmérést készítünk a német nyelv oktatásának jelenlegi helyzetéről. Szeretnénk ismét bevezettetni az óvodákban a német „nyelvszoktatást”, az iskolákban a német nyelvoktatás valamilyen formáját, például német nyelvi szakkörök meghirdetése az iskolákban, melyhez természetesen - lehetőségeinkhez mérten - támogatást is biztosítunk.

- Milyen támogatással tudják segíteni a sváb hagyományok őrzését, a német nyelv tanítását?

- 2021-ben pénzbeli támogatásban részesítettük az Eötvös-iskolát és a gimnáziumot, néhány nappal ezelőtt képviselő-testületünk megszavazta a Zrínyi- és a Petőfi-iskolák számára az igényelt támogatásokat.

- A hagyományos német nyelvű szavalóversenyt meghirdetik az idén is?

- Az általános iskolák tanulói számára az idén is lesz versmondó verseny. Április 26-án 11 órakor a Német Nemzetiségi Tájházba várjuk a diákokat és felkészítőiket. A nevezéseket március 22-ig várjuk a rama2010@freemail.hu e-mail címre (iskola neve, székhelye, a tanuló neve, hányadik osztályba jár).

- Szeretnénk felvenni, megerősíteni kapcsolatunkat Dorog városában működő német nemzetiségű kis, és nagy közösségekkel, akiknek szívesen nyújtanánk segítséget céljaik megvalósításában.

- Milyen programokat szerveznek az idén?

- Amennyiben a járványhelyzet megengedi, szeretnénk programokat indítani, illetve a már meglévőket frissíteni. Szüreti bált, falusi búcsút, rajz és fotó pályázatot, helytörténeti vetélkedőt szervezünk, továbbá életre szeretnénk hívni az úgynevezett „Stammtisch”-t, amely azt jelenti, hogy asztal melletti könnyed beszélgetésre, témavezetéssel várunk érdeklődőket, akik németül is diskurálhatnának. Tervezzünk Dorogon egy német nemzetiségi kultúrtörténeti tanösvény kialakítását, továbbá a temetőben még megtalálható német nyelvű sírkövek megmentését.

- Az érdeklődők hol találják a nemzetiségi önkormányzatról a legfrissebb információkat?

- A Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat munkája nyomon követhető a Facebook saját oldalán, mely elérhető tagjaink ajánlása alapján.