Útfelújítások, létesítmény-fejlesztések szerepelnek az idei költségvetésben
Közügy
2022. márc. 24.

Útfelújítások, létesítmény-fejlesztések szerepelnek az idei költségvetésben

A város képviselő-testülete rendkívüli ülésen tárgyalta meg és fogadta el a 2022. évi költségvetést februárban. Karcz Jenőt, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnökét kérdeztük a részletekről.

- Mit kell tudni a költségvetésről?

- Az önkormányzat saját maga határozza meg gazdasági programját, s az annak megvalósítását biztosító költségvetést. A keretet az önkormányzati törvény, az államháztartási törvény. és a 2022. évi központi költségvetés képezi. A költségvetés egy sajátos pénzforgalmi szemléletű terv, mely működési, felhalmozási és finanszírozási célú, illetve kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok tagolásban tartalmazza az előirányzott bevételeket és kiadásokat.

A tervezett kiadások forrását a normatív állami támogatások, a saját bevételek, és az átvett pénzek alkotják.

- Hogyan áll össze a bevételi oldal?

- A költségvetés főösszege 4,6 milliárd Ft.  Ebből 1,4 milliárd az állami támogatás, (30%) 2,1 milliárd a közhatalmi bevételek tervezett összege (46%), míg a működési és felhalmozási, illetve a finanszírozási bevételek összege 1,1 milliárd Ft-ot tesz ki (24%). A közhatalmi bevételek alatt a helyi adókat kell érteni. Ebben a legnagyobb tétel az iparűzési adó, melynek összege és aránya 1,6 milliárd Ft (77,7%). Ide tartozik még a telekadó, és az építményadó 283, illetve 182 milliós összege.

A korábbi években ide tartozott a gépjárműadó helyben maradó 40%-a, amely 2021 évtől elvonásra került. (Ez az adóbevétel 2020 évben 40 millió Ft volt.)

A működési bevételek összegét 326 millió Ft-ban irányoztuk elő, mely az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos tételeket (pl. lakbérek), és a szolgáltatásokért az igénybevevők által fizetett térítési díjakat tartalmazza. (pl. idősek otthona, étkeztetés, sportlétesítmények használata.)

Jelentős tétel a finanszírozási bevételek 825 milliós összege, ami pénzügyi műveleteket takar. (számlaegyenleg, állampapír-állomány, Mária utca, állami megelőlegezés.

- Melyek a kiadási oldal főbb elemei?

- A kiadások zömét a város, és annak intézményi működtetésére fordítjuk. Ennek összege 2,8 milliárd Ft, aránya pedig 62%. Ez az előirányzat tartalmazza az intézményekben és a Polgármesteri Hivatalban dolgozók bérét, azok közterhét, valamint a dologi kiadások sok-sok elemét.

Ez utóbbi jelentős összeg, hiszen az 1,4 milliárd az összes kiadás 30%-át jelenti.  Ebben a körben kerültek megtervezésre – a többi között -, a közüzemi díjak, a közutak fenntartása, közvilágítás, gyermekétkeztetés, zöldterületek kezelése, a közművelődési, oktatási és a sportintézmények kiadásai, és így tovább.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a város önként vállalt feladatokat is ellát, melyek költségvetési tétele 590 millió Ft. Ebből az Idősek Otthona és az uszoda működtetése 89%-ot képvisel, 382, illetve 146 millió Ft-tal.  Ezeknél a tevékenységeknél a bevételek nem fedezik a kiadásokat.

A kiadások leginkább érdeklődésre számontartott eleme a beruházás, a felújítás, és a felhalmozásra átadott pénzeszközök, hiszen ezek szolgálják a fejlesztéseket, melyekre 652 millió Ft-ot tervezünk

- Mit emelne ki ezek közül?

- A 29 beruházási tétel 271 millió Ft-os összegéből a legnagyobb tétel a sportlétesítmények fejlesztése, ahol a Buzánszky-stadionra 30, az uszodára pedig 103 millió Ft jut. Ez utóbbi tartalmazza a 16 éves sátor és légtechnika cseréjét, illetve a bővítés költségét.  Járóbetegek szakellátására 33 millió Ft-ot, a város zöldterületeinek fejlesztésére pedig 25 millió Ft-ot fordítunk.

A felújítások 346 millió Ft-os tervéből a legnagyobb tétel a Mosonyi és a Wesselényi utca rendbetétele, a maga 255 millió Ft-jával. Ehhez a programhoz - sikeres pályázatunknak köszönhetően - 190 millió Ft támogatást kapunk. A temetői járdákra 34, míg a művelődési ház tetőszigetelésére 36 millió Ft az előirányzat. Az átadott pénzeszközök közül a Szent József plébánia bővítésének I. ütemére nyújtunk 27 millió Ft támogatást, az illetékes Egyházi Hivatallal kötött megállapodás szerint.

- Az idei terv 359 milliós céltartalékkal számol. Mire tartalékolunk?

- A Mária utcai projekt még hátralévő beruházására és az intermodális csomópontnál kialakítandó Bringaparkra, amelyre 15 milliót szánunk. Fejlesztési céltartalék címen 200 millió Ft a terv, mely összeg a jövő évben a zeneiskola beruházás pályázatának önrészét képezheti (volt Dózsa Iskola hasznosítása).

A költségvetésben kötelező tartalommal szerepelnek még az önkormányzat által foglalkoztatottak létszámának adatai, valamint az előirányzat felhasználási terv, mely a pénzügyi egyensúlyról tájékoztat havi bontásban.

A bázisadatokra épített, és a várható hatásokra is figyelemmel készült terv megfelelő alapot nyújt az éves gazdálkodási programunk végrehajtásához.