Egy hónap alatt három friss kötettel gyarapodott a Dorogi Füzetek sorozata
Kultúra
2022. máj. 2.

Egy hónap alatt három friss kötettel gyarapodott a Dorogi Füzetek sorozata

Helytörténeti kiadványsorozat viszi Dorog hírét

A még 2021-ben elkészült három Dorogi Füzet bemutatójára került sor tavasszal.  Dorog Város Önkormányzata, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum valamint Dorog Város Barátainak Egyesülete a Kovács Lajos által alapított helytörténeti kiadványsorozat újabb termését mutatta be. Az Emberi Erőforrás Minisztérium Támogatáskezelő programjának segítségével kiadott művek avatott szakértői hozzájárulással készültek el.

Március 25-én a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban, a „címszereplő” otthonában került sor a „Homokvasút Dorog térségében” című füzet bemutatójára, amelynek kiadását ifj. Szalánczay Péter és Szalánczay Helga  külön is támogatta. A bemutatón a szerzők, Molnár Márk, Posch Győző Viktor és Szécsey István prezentációval színesített előadásban beszélt a mű keletkezéséről, saját fejezetéről. Dr. Korompay Péter, az előszó írója méltatta a munka szakmai jelentőségét. A kötet még bemutatója előtt – a helyi és az országos érdeklődés miatt - elfogyott, és újabb 300 példány kinyomtatására volt szükség. Jelenleg szerveződik a csolnoki és a sárisápi bemutató is.

Április 21-én került sor a hagyatékban maradt tanulmány, Kovács Lajos: „A dorogi szlovákok története” című kötetének bemutatójára. Az ankét keretében dr. Bombitz Attila irodalomtörténész, a szerző hagyatékának gondozója beszélgetett Závada Pál Kossuth- és József Attila-díjas íróval, aki a kötet előszavának írására vállalkozott, hiszen maga is szlovák gyökerekkel rendelkezik. Érdemes idézni az Előszóból a Dorogi Füzetek fáradhatatlan szerkesztőjéről írott gondolatát: „De az általam felvillantott érdekességeken túl még számos meglepetést tartogat a fájdalmasan korán elhunyt kitűnő tollforgató, Kovács Lajos e műve is. Elismerés és köszönet illeti mindazokat, akik hátrahagyott munkáit odaadó hozzáértéssel gondozzák, közzéteszik, vagy akik szerzőjüknek, Dorog díszpolgárának emlékét ápolják.”  A program keretében Peragovics Ferenc, helytörténész, a Péczely József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Szövetség vezetőségi tagja  elemezte szakértőként  a dolgozatot. A kiadvány a dorogi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és személyesen Hubácsek Sándor kezdeményezésére, támogatásával jelent meg.

Április 28-án mutatta be a kiadó egyesület Menyhárt Csaba: „Parlamenti választások a dorogi választókerületben” című kötetét, amely a Dorogi Füzetek 59. darabjaként jelent meg. A kiadvány immár a harmadik kötete a témakörnek: a Tanácsköztársaság és a Horthy-korszak országgyűlési képviselőit tárgyalja ezúttal. A tanulmányt Peragovics Ferenc méltatta, aki sorra vette az országgyűlési képviselők portréit, és megjegyzéseket fűzött értékelésükhöz. Elismerését fejezte ki és javaslatokat tett Menyhárt Csaba nagyszabású vállalkozásához. A szerző, Menyhárt Csaba színvonalas prezentációt mutatott be, és érdekes idézetekkel adott ízelítőt dolgozatából. Egyben jelezte, hogy még egy kötete hátravan a témakörben, amin tovább dolgozik.

Dankó József