In memoriam Dr. Zsembery Dezső
Közügy
2022. aug. 10.

In memoriam Dr. Zsembery Dezső

Tisztelettel emlékezünk Dr. Zsembery Dezső nyugalmazott kórházigazgató főorvosra, aki életének 94. évében, augusztus 9-én elhunyt.

Dr. Zsembery Dezső 1928. augusztus 17-én született Kiskunhalason. Általános orvosi diplomáját 1954-ben szerezte. 1957-től gyógyított a dorogi, majd az esztergomi kórházban. Mindkét intézménynek volt igazgató főorvosa. A dorogi reumatológiai osztály megteremtője, a Magyar Nefrológiai Társaság aktív tagja, a Magyar Belgyógyászati Társaság tisztségviselője, számtalan tudományos konferencia szervezője, előadója volt pályája során.

Szakmai elismerésekben is gazdag orvosi pályafutás mellett kiemelkedően eredményes módon szolgálta szűkebb hazájának és az egész megyéjének kulturális közéletét. Orvosként nemcsak a gyógyítás jelene és jövője érdekelte, hanem annak múltja, eredete is. Először 1999-ben foglalta össze kutatásait a Dorogi Füzetekben. Nyolc évtized eseményeit, résztvevőit mutatta be: „Dorog és környéke egészségügyének és bányakórházának története”, majd megírta „A kórház, a szakorvosi rendelőintézet és a gyógyszertárak története Dorogon 1922 – 2012”.

Másik elmélyült kutatási területévé vált dr. Zsembery Dezsőnek a képzőművészet, amelyre ugyancsak helytörténeti szemmel tekintett elsősorban. Együttműködve Wehner Tiborral és más művészettörténésszel szerkesztője volt annak a kismonográfiának, amely újra ráirányította a figyelmet egy páratlan tehetségű művészre: „Rauscher György festőművész 1902-1930” (Dorogi Füzetek 26. 2002). Mindig figyelt Esztergom gazdag művészettörténeti hagyományaira. Tanulmányt írt Egerváry-Potemkin Ágostról, a város kissé elfeledett festőművészéről, akinek munkássága előtt dorogi kiállítás szervezésével is tisztelgett.  Ugyanígy feladatának tekintette Nyergesújfalu nagy hagyományának felidézését. Vezető szerepet játszott abban, hogy nagyszabású kiállítás és igényesen szerkesztett kiadvány is emlékeztessen arra: „Szabadiskola Nyergesen. A Kernstok Károly vezette 1919-es képzőművészeti szabadiskola” (Nyergesújfalu, 2009).

 A képzőművészet szeretete műgyűjteményében teljesedett ki. Kollekciójának túlnyomó többségét Dorog, Esztergom és környéke, illetve a régió művészeinek alkotásai teszik ki. Hogy ez mennyire tudatos és kiterjedt gyűjtőmunka eredménye, arra példa az az album, amely bemutatja az eredményeket: „Zsembery gyűjtemény. Komárom-Esztergom megyei képzőművészek alkotásai Zsembery Dezső gyűjteményében” (Dorog Város Önkormányzata, 2008). Gyűjteményét különböző tematika alapján gyakran szerepeltette kiállításokon: Dorogon 6-szor, Esztergomban 4-szer mutatta be nagy érdeklődés mellett képeit, de volt kiállítása Nyergesújfalun és Tatán is.

Aktívan bekapcsolódott Dorog kulturális közéletébe. Két kezdeményezése mind a mai napig évről-évre jelen van Dorog életében. Az egyik az általa javasolt és a város által alapított Rauscher György-díj, amelyet a Doroghoz kötődő legkiemelkedőbb művészeti teljesítmények megszemélyesítői kaphatnak meg. A másik a Zene Világnapja programsorozat elindítása, amely minden esztendőben megemlékezéssel, kiállítással, koncerttel, díjátadással a város egyik legszebb állandó programjává vált.

Dr. Zsembery Dezső orvosi hivatásához kapcsolódó kiemelkedő pályafutásával és hivatássá vált művészetpártoló munkásságával mély nyomot hagyott Dorog és térségének köz- és kulturális életében, amelyet 1982-ben a Munka Érdemrendjével (ezüst fokozat); Komárom-Esztergom Megyéért Díjjal (1993); Pro Urbe Díjjal (1995); A Kultúra Pártfogója Címmel (2004); a Dorogiak Dorogért kitüntetéssel (2005), Dorog Város Díszpolgára címmel (2013) és Jubileumi Príma-díjjal (2014) ismertek el.

Dorog Város saját halottjának tekinti Dr. Zsembery Dezsőt. Emlékét tisztelettel megőrizzük.

 

Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete