72. Bányásznap - 140 évvel ezelőtt született Dr. Schmidt Sándor
Közügy
2022. szept. 2.

72. Bányásznap - 140 évvel ezelőtt született Dr. Schmidt Sándor

Megemlékezések, koszorúzási ünnepségek szeptember 2-án

A 72. Bányásznap dorogi eseményeit a hagyományokhoz híven szeptember első hétvégéjén rendezik meg.

Szeptember 2-án Dr. Schmidt Sándor mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött meg az ünnepségsorozat az ÉDV Zrt. szervezésében, a Schmidt-villa kertben. Az ünnepségen köszöntőt mondott Erős Gábor országgyűlési képviselő, aki a 140 évvel ezelőtt született dr. Schmidt Sándorról, a magyar bányaipar megreformálójáról, az új, hatékonyabb módszerek bevezetőjéről beszélt. – Dr. Schmidt Sándornak kiemelten fontos volt a bányászok munkakörülményeinek javítása, társadalmi megbecsülésük. A bányaigazgató alapvetően határozta meg nem csak a térség bányászatának arculatát, hanem az egész magyar szénbányászatét is. Szakértelme, felkészültsége, elkötelezettsége messze kiemelte pályatársai közül.

Életműve messze túlmutatott a bányaiparon. Egyike volt azon keveseknek, aki szakmai sikerei mellett széleskörű társadalmi megbecsülésnek is eleget tett. Ennek egyik oka emberszeretete volt, a bányászok közösségének tisztelete nemcsak gazdasági, hanem kulturális örökséget is adva a térségnek, ezen belül különösen Dorognak, melynek arculatát máig meghatározza dr. Schmidt Sándor munkássága – hangsúlyozta. - Az örökség csak akkor ér valamit, ha pontosan ismerjük és megbecsüljük azt. Csakis így tudjuk egykor majd mi is továbbadni, és ez nem egy lehetőség. Ez egy kötelező feladat mindannyiunknak. Emlékezni és igyekezni ma is megfelelni az eleink által különösen magasra tett mércének, emlékezni az egykori bányászokra, és fejet hajtani előttük. Dr. Schmidt Sándor szobra nemcsak az egykori bányamérnökről szól. Nemcsak rá emlékezik úgy, ahogyan az ő munkássága, úgy ez a szobor is a bányászok és családjaik ezreiről, a verejtékről, egymásért való kiállásról szól – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Emlékező beszédet mondott dr. Tittmann János, Dorog Város polgármestere, majd a koszorúzás pillanatai következtek.

Délután a Baumit Kft.-nél, a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél megrendezett ünnepségen köszöntő beszédet mondott Vas József, a vállalat műszaki igazgatója, majd Erős Gábor országgyűlési képviselő.

Dr. Tittmann János polgármester, dr. Schmidt Sándor alkotó életére és a 100 esztendővel ezelőtt történtekre hívta fel a figyelmét a jelenlévőknek. Elmondta, a bányásznapot nem kell újraéleszteni. A bányásznapnak olyan történelmi, szellemi tartalma van, amelyhez kapcsolódóan az aktualitást minden évben megtaláljuk. Az idén azzal találjuk meg, hogy 140 évvel ezelőtt született Schmidt Sándor. És pont 100 évvel ezelőtt, 1922-ben, városunk, térségünk gazdaságának, kultúrájának, sportjának, közéletének meghatározó személyiségeként élt és alkotott.



1922 nem volt komplikációktól, nehézségektől mentes év. A trianoni döntést követően az elszenvedett nemzettest-csonkítás eredményeként Magyarország gazdasága, közélete megroppant. Nagyon sok időbe telt, míg valahogy konszolidálódott ez a helyzet, és ebben pontosan azok a kiemelkedő személyiségek játszottak meghatározó szerepet, akik ma is élettel telítik meg számunkra a bányásznapot - hangsúlyozta. - 1922 Dorog életében is nagyon mozgalmas év volt. Voltak korlátozó intézkedések: az Állami Szénbizottság gátolta a szén-nagykereskedőknek a szabad forgalmát, és állami utalványjegyekkel a kiskereskedőkhöz juttatta a nagyon értékes szenet, ezek között a dorogi szenet is. De mindamellett dr. Schmidt Sándornak és munkatársainak köszönhetően a Nemzeti Színház látogatást tett Dorogon és előadták Herczeg Ferenc: Két ember a bányában című művét.
A sport is egyre nagyobb jelentőséget játszott a településünk életében. A már korábban átadott és országos hírnévre tett Dorogi Atlétikai Clubból a birkózók abban az évben jelentkeztek az országos birkózó bajnokságba. De emellett sor került a villamostelepnek a felújítására, a karbid gyárnak a megalapítására is. Átfogó, gazdasági, kulturális, közéleti és sport tevékenység zajlott településünkön, egy olyan személyiségnek, nemcsak a vezérletével, hanem az inspirációinak is köszönhetően, aki méltán még ma is példaképünk. Ebben az évben az ő születésének a 140. évfordulóján ez egy különleges tartalmat ad.

Ma sem élünk és a következő időszakban sem fogunk könnyű időszakot átélni. Komoly nehézségek állnak előttünk.

A Baumit Kft. számunkra azért fontos, mert a Baumit - Gyere, építs velünk tovább! jelentésével valamennyiünk számára kifejezi azt a felhívást, amelyben ez a vállalat valóban példamutató mindenki számára. Remélem térségünk, városunk többi gazdasági társasága számára is. Hálás vagyok a Baumitnak azért, mert a kórházfelújítástól kezdve az iskolafelújításon keresztül középületeink felújításának nagy folyamatában sok támogatást adtak városunknak. Hálás vagyok azért is, mert az „Év homlokzata” felújítási programban nagyszerű partnerünk ez a vállalat – emelte ki a polgármester. – A bányásznapon, az elődökre emlékezve a jelenlegi nagyszerűen teljesítők iránti tiszteletnek a kifejezéseként azt kívánom valamennyiünknek, hogy mindig legyen szellemi és fizika energián ahhoz, hogy múltunkat nem feledve folytathassuk építő munkánkat – mondta zárásként a városvezető. Az ünnepi beszédeket követően elhelyezte az emlékezés virágait az országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke, Romanek Etelka, Dorog Város Önkormányzata, a Baumit Kft., bányászati szervezetek és számos építőipar vállalat.

A Jubileum téri vigassággal folytatódik a pénteki rendezvénysorozat, majd szeptember 3-án a művelődési ház előtti Otthon téren, a dorogi bányászat és bányakatasztrófák áldozatainak emlékművénél koszorúzási ünnepség, a művelődési házban pedig az egy évszázada alapított dorogi bányakórház múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartanak konferenciát. A bányásznapi hagyományokat követve kiállítás nyílik „Felhajtóerő a Szénrakodóért” címmel. A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitja majd meg.

A Jubileum téren, a Szent Borbála templom előtt koncertek, vásári sokadalom és búcsú várja az érdeklődőket vasárnapig.