Emlékművet avattak Dorogon Richter Gedeon gyáralapító születésének 150. évfordulóján
Közügy
2022. szept. 23.

Emlékművet avattak Dorogon Richter Gedeon gyáralapító születésének 150. évfordulóján

Az emlékművet Dr. Tittmann János polgármester, Dr. Oláh Ruben, a vállalat hatóanyag-gyártási igazgató-helyettese és Garai Zoltán a dorogi gyáregység főmérnöke avatta fel.

A Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából emelt emlékművet szeptember 23-án avatták fel a dorogi üzem területén.

Richter Gedeon, akit a magyar gyógyszeripar megteremtőjeként tartanak számon 1872. szeptember 23-án, Ecséden látta meg a napvilágot. A gyógyszerész diplomája megszerzése és nyugati tanulmányútja után 1901-ben vásárolta meg a budapesti Sas patikát, ahol organoterápiás gyógyszerek előállításába és forgalmazásába kezdett. Önerőből, tehetségből és szorgalomból felépített cége gyors növekedésnek indult. 1907-ben Kőbányán létrehozta az első magyar gyógyszergyárak egyikét, amelyet a ’20-as, ’30-as években már az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartottak számon. A Richter Gedeon gyógyszergyár mára a közép-kelet-európai térség legjelentősebb innovációs bázisa, öt világrészre kiterjedő kereskedelmi hálózatának köszönhetően termékei Kínától Latin-Amerikáig elérhetőek. Az alapító szellemi öröksége – a munkába, a tisztességes versenybe, az innovációba és a magyar szellem erejébe vetett hit – a mai napig meghatározza a Richter működését.

Dr. Tittmann János Dorog város polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: „Nagyon különlegesen alakul ez az évünk, (…) hiszen különleges értékű ünnepeink vannak. 100 éves a dorogi kórház, 100 évvel ezelőtt kezdték alapozni a dorogi uszodát, 120 éves a Richter Gedeon vállalat, 140 éve született Schmidt Sándor és 150 éve Richter Gedeon. Emlékművet állítunk, szobrot állítunk, idézzük őket, tiszteljük és szeretjük őket. Az ő életútjuk bizonyítja számunkra azt, hogy a véges egyén számára kirendelt időt tulajdonképpen értékteremtéssel is el lehet tölteni. Jó dolgokat lehet megalkotni, problémákat megoldani, nehézségeket kezelni. Nyilván Richter Gedeon és Schmidt Sándor életében is rengeteg nehézség volt. Mindennek ellenére alkottak, máig ható értéket teremtettek.
Ez az emlékmű, amely Richter Gedeonra és életművére emlékeztet minden előtte járót, talán arra figyelmeztet bennünket, most rajtunk van a sor, hogy nehézségeink közepette bizonyítsuk, mi is képesek vagyunk a számunkra adatott, lejáró időnk keretei között valami jót tenni, problémákat megoldani és nehézségeket kezelni. Én azt kívánom valamennyiüknek, hogy legyen részünk abban az erőben és tehetségben - elődeinkhez hasonlóan, teljesítményüket kihívásnak tekintve  -, hogy mi is időtálló értékeket alkossunk!”

Dr. Oláh Ruben Richter Gedeon Nyrt. hatóanyag-gyártási igazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy “Richter Gedeon nem mindennapi példát mutatott mindannyiunknak azzal, hogy a vállalkozása, a vállalat feladatai iránti elkötelezettsége, hivatásszeretete, és hazaszeretete mindennél erősebbnek bizonyult.”

Garai Zoltán a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének főmérnöke elmondta az emlékmű avatásán, hogy „Jelképezze ez az emlékmű azt, hogy alapítónk, Richter Gedeon szellemisége továbbra is velünk van, és hívja fel a figyelmünket az emberi egészség és életminőség javítását szolgáló küldetésére!