Két dorogi életmű és egy helyi szervezet megyei elismerése
Kultúra
2022. okt. 11.

Két dorogi életmű és egy helyi szervezet megyei elismerése

Október 8-án Oroszlányban adták át a Megyei Értéktár legújabb lajstromba vett elemeiért a díszes okleveleket. Dorog három új elismerésben részesült.

A megyei kulturális rendezvény keretében adták át a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár legújabb lajstromba vett elemeiért a díszes okleveleket. Dorog három új elismerésben részesült. Az okleveleket Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke és Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott adta át.

Részese lett a megyei értéktárnak az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Dorogi Szervezete, amelynek első elnöke dr. Schmidt Sándor volt, akinek életműve már korábban bekerült a települési és a megyei értéktárba egyaránt. A szervezet évszázados története valóban nagy értéke Dorognak, a megyének.

Méltó elismerést kapott dr. Zsembery Dezső, aki kórházigazgatóként is példamutatóan tevékenykedett, orvos szakmai munkája is kiemelkedő volt, és mindezek mellett a megyei képzőművészetnek és Dorog kórháztörténetének is elismert, publikáló szakemberévé vált. Képzőművészeti magángyűjteménye jelentős mecenatúrát is jelentett, egyben felbecsülhetetlen kincse lett térségünknek.

Nagyon hasonló orvos karrier dr. Till Józsefé, aki ugyancsak kiemelkedő orvos szakmai munkássága mellett gazdagon kamatoztatta művészeti és tudományos tehetségét. Rajz- és akvarellsorozataira tökéletesen illik Szabó Lőrinc szóképe: „Rajzok egy élet tájairól”. Rómától Esztergomig, Erdélytől a dorogi Mészműig jelennek meg a tájrészletek finoman megrajzolt lapjain. Páratlan alkotása a „Magyarország halai” című albuma és az ehhez kapcsolódó tudományos összegzése.

A javaslattevők az OMBKE és Dorog város Barátai Egyesülete voltak, a szakértői támogatást Dankó József fogalmazta meg.

Megjelent Popovics György előszavával a „Mi Komárom-Esztergom megyeiek vagyunk” című megyei kiadvány II. kötete, amely a szépen gyarapodó megyei értéktár újabb elemeit mutatja be. Ebben Dorog újabb hat értékkel szerepel: „Panorámaképek Dorogról”; „A Zsigmondyak tudományos munkássága”; „Dorogi kórusművek az eucharisztia jegyében”; „Gáthy Zoltán és Haranghy Jenő arculatformáló munkássága Dorogon és környékén”; „A Vidék Legjobbja címet ötször elnyert Dorogi Bányász labdarúgó csapata”; „Tympanotonus Hantkeni”, a tornyos csiga és Hantken Miksa megyei munkássága”.

Utóbbi elemek javaslattevői: OMBKE és DVBE; szakértői: dr. Korompay Péter, Dankó Kristóf és Dankó József voltak.