Elbontják a Richter területén található „Formázót”
Közügy
2023. febr. 10.

Elbontják a Richter területén található „Formázót”

Elbontják Dorog legnagyobb épületét, a Richter területén található „Formázót”

Az emblematikus világító RG felirattal ellátott 48 méter magas toronyépületben több mint 20 éve nem zajlik gyártási folyamat. A mai kornak nem megfelelő, biztonsági okokból veszélyessé vált épület bontását a napokban kezdik el.

Garai Zoltán, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének főmérnöke elmondta, hogy a „Formázó” épületét az 1980-as években építettek. Akkor egy olyan gyártási folyamatot szolgált ki, ami a 2000-es évek elején befejeződött, tehát nem egy aktív termelő létesítményről van szó. A vállalat nemrégiben az ingatlanok modernizálása, felújítása érdekében felülvizsgálta a használaton kívüli létesítményeket is, hogy esetleg más funkciókkal töltsék meg azokat. Azonban ez az épület a vas vázszerkezet nagyon behatárolt hasznosíthatósága, a szigorú előírások miatt nem felel meg a mai kor elvárásainak. Az esetleges átépítés költségei is aránytalanok lennének, mindemellett a vállalatnak a kihasználatlan épület állagmegóvása is évek óta komoly pluszköltséget jelentett, ezért búcsút kell venniük tőle, melynek helye parkosítva lesz.

A gyár területén az új hármas porta kialakítása gőzerővel zajlik. A teherforgalmat eddig a kettes portánál – Dorog irányába a benzinkút előtt – kezelték, azonban a megnövekedett személyi- és autóforgalom miatt új megoldást kellett keresniük. Tokodaltáró irányába a benzinkút után található – jelenleg kihasználatlan – hármas porta előnye az, hogy a teherautók majd könnyebben tudnak ki- és belépni a gyár területére. A hármas porta épületéhez költözik át a szakszerű beléptetést bonyolító szervezet új központja is, így a beérkező autók, termékek ellenőrzését egy helyen tudják majd megoldani. A beruházás tavaly novemberben kezdődött, melyet várhatóan 2023 decemberében fejeznek be. Meg kell említeni azt is, hogy az említett építkezés mellett hamarosan elkezdődik egy újabb nagyberuházás, méghozzá egy laboratórium építése a Szteroid II. üzem mögött.

Közös gondolkodás a várossal

A Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepe és Dorog Város Önkormányzata közös gondolkodás mentén szeretné a Bécsi út érintett környezetét szebbé és biztonságosabbá tenni. Településfásítási program keretében a Richter kettes portája előtt az önkormányzat a közelmúltban fákat ültetett. Továbbá a Bécsi út arculati és közlekedési fejlesztéséről kezdődnek a felek között napokon belül egyeztetések. A tervek szerint a MOL kút előtt található buszmegállókat áthelyeznék, illetve a buszmegállókhoz kivilágított zebra és járda létesülne, ehhez viszont a vállalat, a város, és a közútkezelő közös gondolkodása, együttműködése szükséges. „Arra törekszünk, hogy a gyár körül – az 1-es portáig bezárólag – a következő években úgy fejlesszük a környezetet, a közlekedést és a külső megjelenést, hogy az mind a város, a lakosok, a dolgozók és a vállalat érdekeit is közösen szolgálják” – jegyezte meg zárómondatként Garai Zoltán.

Forrás: Richter Gedeon Nyrt., dorogimedence.hu, dorog.hu