Elkezdődött a művelődési ház üvegablakának felújítása
Közügy
2023. márc. 7.

Elkezdődött a művelődési ház üvegablakának felújítása

Az ablak szétszedésével a munkálatok március 6-án kezdődtek meg

Simon Kata üvegművész és munkatársai szerelték ki és szállították el március 6-án az üvegtáblákat a műhelybe, ahol különböző technológiai folyamatok kezdődnek a következő hetekben.

A művelődési ház színháztermét 1935-ben avatták fel. A korszerűsítésre 1981-ben került sor, amikor a színház-lépcsőház elpusztult üvegablakának helyére Furlán Ferenc egy új, témában és színekben gazdag műalkotást álmodott meg.

Az üvegablak első ránézésre gomolygó, forrongó színek kavalkádja. Sehol semmi kézzel fogható, csupa absztrakció. Mégis, részletekben nézve a kirajzolódó történet a bányászok életét mutatja be: helyet kaptak itt A bányász zenekar fúvósai, a családok. A fejlámpás vájárok sora is bontakozik, téve mindezt egy izgalmas, a középső mezőből kiinduló forgataggá.  A föld, annak mélye, ereje, kincsei láthatók az üvegablak centrumában, körülötte az erő, fölötte pedig a zajló élet.

A több hónapig tartó munkálatok eredményeként az év második felében kerül ismét méltó helyére a megújított üvegablak a művelődési házban.

https://www.facebook.com/simonuveg/videos/748122226705463