Bűn- és balesetmegelőzés időskorúaknak, Dorogon
Közügy
2023. ápr. 27.

Bűn- és balesetmegelőzés időskorúaknak, Dorogon

A Dorogi József Attila Művelődési Házban április 26-án a Városi Nyugdíjas Egyesület tagjainak tartott baleset-és bűnmegelőzési témában tájékoztatást a Dorogi Rendőrkapitányság

Mintegy 40 érdeklődő vett részt a rendőrségi tájékoztatón. A rendezvény első felében Cserődi Péter r. százados, a Dorogi Rendőrkapitányság Városi Baleset-megelőzési Bizottságának titkára tartott előadást, a 2022. évben történt gyalogosokat érintő közúti közlekedési balesetekről.

A balesetek elemzése ugyanis rámutatott arra, hogy a tavalyi évben ugrásszerűen megnövekedett a gyalogosok által okozott közlekedési balesetek száma. Az okozók szinte kivétel nélkül 70 év felettiek. Előfordult sajnos olyan eset is, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, a szabályosan átkelő 80 éves gyalogost, egy 81 éves gépjárművezető ütött el. A legidősebb egy 90 éves hölgy volt, aki a parkoló gépjárművek takarásából lépett ki váratlanul az úttestre, emiatt a 68 éves gépjárművezető a balesetet már nem tudta elkerülni. Az előadás második felében Molnár Gábor r. főtörzsőrmester a Dorogi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója, valamint Brassói Gabriella r. őrnagy a bűnügyi osztály előadója adott tájékoztatást. Az időskorúakat leginkább érintő vagyon elleni bűncselekményekről, internetes csalásokról, trükkös lopásokról adtak hasznos tanácsokat. Kiemelt témakör volt az áldozattáválás elkerülése. Molnár Gábor r. főtörzsőrmester beszámolt arról, hogy több esetben milliós értékben csaltak ki az elkövetők az időskorúaktól elsősorban pénzt, vagy ékszereket. 

A következő előadásra ebben a témában május 9-én 15 órai kezdettel várják a rendőrök a Dorogi Nyugdíjas Egyesület tagjait, a művelődési házban.

Cserődi Péter r. százados elmondta, hogy a Dorogi térség összes településére szeretnének eljutni és az időskorúakat tájékoztatni, figyelmüket felhíni, hogy a jövőben minél kevesebben váljanak közlekedési baleset részesévé, valamint bűncselekmény, csalás áldozatává.