Nagy sikerrel zárult a III. Komárom-Esztergom Vármegyei Ifjúsági Bál
Kultúra
2023. okt. 9.

Nagy sikerrel zárult a III. Komárom-Esztergom Vármegyei Ifjúsági Bál

A középiskolásoknak szűkebb hazánkban kapcsolatépítési lehetőséget kínált az esemény

Három esztendővel ezelőtt a tatabányai, tatai, oroszlányi, tarjáni és dorogi önkormányzatok és diákönkormányzatok hívták életre a Komárom-Esztergom Vármegyei Ifjúsági Bált.

Ezúttal Dorog adott helyet a rendezvénynek és hívta a vármegye diákságát az alapkőletételének 100. évfordulóját ünneplő művelődési házban tartott bálra, ezúttal az alapító településeken túl Esztergom, Piliscsév és Csolnok is elfogadta a szervezők meghívását.

Fotón a tatai diákok csoportja, Rigó Balázs alpolgármesterrel. A tataiak nyerték a kvízt és a táncversenyt is!

A meghívóban rögzítették, hogy a 20-as, 30-as évek stílusában kerül megrendezésre a bál. Hogy mi volt ennek az oka? 100 esztendővel ezelőtt tették le alapkövét a művelődési háznak. Dorogon akkor kezdődött a várossá válás folyamata. A bányászatnak köszönhetően már akkor megépültek azóta is legjelentősebbnek számító középületek. Mi történt ekkor a világban? A swing, a charlston és a felszabadult jókedv kora érkezett el. A 20-as évek a nagy változás időszaka: fejlődött a technika, egyre több autót láthattak az utakon, új táncstílusok születtek, az emberek sportoltak: a tenisz, a kerékpározás és a futball világhódító útjára indult. A 20. század elejének divattrendje ma is trendi. Coco Chanel divattervezőt senkinek sem kell bemutatni.

Jókedv, táncklubok. Ebbe a különleges, csillogó világba tekinthettek be a világbajnok táncosokkal, a Pilisi Kolibri Táncegyesület művészeivel a vendégek. A nemzetközi színpadokon is ismert táncosok műsorukban swing, charlston és más korabeli tánctípusokat mutattak be, ezzel ráhangolták a diákokat az estre.

Köszöntőt mondott Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, aki méltatta a rendezvény jelentőségét, hiszen a diákok számára nagyon fontosak ezek a találkozók a kapcsolatépítés szempontjából.

Dankó Kristóf, Dorog alpolgármestere házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, majd Varga Kerecsen a Zsigmondy-gimnázium diákönkormányzatának elnökével átadták a „Stafétát”, a jövő évi bál rendezésének jogát Oroszlány városának, amelyet Baráth Domonkos képviselő és Péter Dániel Humán Bizottság vezetője vett át.

A Staféta átadásával elsőként köszöntötték a jövőre várossá avatásának 70. évfordulóját ünneplő Oroszlányt.

A vacsora után Somogyi Bendegúz, a Zsigmondy-gimnázium tanulója szaxofon és gitárjátéka és a gimnázium által összeállított vármegyei értékeinket bemutató kvíz következett.

Az első három helyezett díját Dorog Város Önkormányzata, a Dorogisport és a Dorogi AC ajánlotta fel.

Az est folyamán a Tonic Együttes korabeli zenéire táncolt az ifjúság, akik táncversenyen is részt vehettek. Az értékes nyereményeket, mind a kvízben, mind pedig a táncversenyben a tatai diákok nyerték el.

Köszönjük a vármegyei közgyűlés elnökének, Popovics Györgynek, Tatabánya alpolgármesterének, Lusztig Péternek, Tata alpolgármesterének, Rigó Balázsnak, Esztergom alpolgármesterének, Steindl Balázsnak, Tarján polgármesterének, Klinger Tamásnak, Piliscsév polgármesterének, Kosztkáné Rokolya Bernadettnek, Csolnok polgármesterének Kolonics Péternének és Oroszlány város képviselőjének Baráth Domonkosnak, illetve Péter Dánielnek, a Humán Bizottság vezetőjének, hogy jelenlétükkel is támogatták a Dorog Város Önkormányzata és a diákönkormányzat által megrendezett bált.

Köszönjük, a diákönkormányzatok vezetőinek, ifjúsági referenseknek, kapcsolattartóknak, hogy részt vettek a diákokkal a III. Komárom-Esztergom Vármegyei Ifjúsági Bálon.