Évfordulós ünnep - 90 éves a Sasfészek Turistaház
Sport
2023. okt. 23.

Évfordulós ünnep - 90 éves a Sasfészek Turistaház

Sportbarátok, természetjárók az ünnepségen

90 éves a Sasfészek Turistaház. Az évfordulóra ünnepséget szervezett a Dorogi Atlétikai Club Természetjáró Szakosztálya október 21-én. A szépszámú sportbarát előtt köszöntőt mondott Gálicz Gábor szakosztályvezető és Vig Attila, a DAC elnöke.

A ház 1933-ban épült, amelyet a 80. évfordulóra a Pilisi Parkerdő (2013-ban) felújított. Felszereltségét, kényelmi fokozatát a lehetőségekhez képest a mai igényekhez igazították: az elektromos áramot napkollektorok és napenergia, illetve egy aggregátor biztosítja. A ház a "modernizáció" ellenére megőrizte eredeti, bakancsos menedékház jellegét.

Többféle elnevezése is ismert, hivatalos neve Fekete-hegyi Kulcsosház, de József Attila-díjas költőnk, Berda József tiszteletére – akinek ez volt az egyik kedvenc kirándulóhelye – Berda József Kulcsosháznak is nevezik. A turistatérképeken pedig sok helyen a „Sasfészek” elnevezés is olvasható, amelyet minden bizonnyal a háborítatlan környezetnek, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönhet. A II. világháborút követően az alaposan megrongálódott épületet helyre kellett állítani – ekkor az építők lovaskocsival, illetve sokszor háton vitték fel a szükséges építőanyagokat a jelenleg 12 férőhelyes, felszerelt konyhával rendelkező házhoz.