Hatvan éves a zeneiskola
Kultúra
2014. jan. 17.

Hatvan éves a zeneiskola

A Zene Világnapja igazi ünnep volt Dorogon. A mûvelődési házban a hatvan éves Erkel Ferenc Zeneiskola ( legújabb nevén Erkel Ferenc Alapfokú Mûvészeti Iskola) dicső pillanatait idézhettük fel. Gréts Katalin, az intézmény vezetője meghatottan emlékezett meg az iskola zenei sokszínûségéről. - Büszke szívvel gondolhatunk intézményünkre, amely ápolja és követi azt a tudást, amit Erkel Ferenc hagyott ránk. Jelenleg 520 növendékük és nyolc tagiskolájuk van.
Köszöntőjében dr. Tittmann János polgármester a zene lélek- és életformáló hatását emelte ki. Dorog zenei élete sokkal régebbre tekint vissza mint hatvan év, hiszen már az 1880-as években zenekara volt a településnek, 1914-ben pedig már dokumentált volt a zenei képzés. - Nem az a fontos, hogy hányadik évfordulót, hanem hogy van mit ünnepelnünk. Az Erkel Ferenc Zeneiskolában pedig megszámlálhatatlan alkalommal alkottak értéket, teremtettek szépséget és okoztak örömet. A város vezetője az évforduló alkalmából egy emlék-tablót nyújtott át Gréts Katalinnak, majd az ötszázhúsz növendéket képviselve Partos Dorka lépett a színpadra. Szép játékát Málnai József kísérte zongorán. A mûsorban az iskola sok jelenlegi és volt tanára is bemutatta mûvészi játékát.
A zenei ünnep után kiállítás nyílt Prunkl János alkotásaiból a Dorogi Galériában. - Kulturális és helytörténeti jelentőségû festményeket tekinthetünk meg a ritkán kiállító Prunkl Jánostól, aki gyermek és ifjúkorát Dorogon töltötte - tudtuk meg a megnyitón dr. Zsembery Dezsőtől.