Pro Urbe díjat kapott Alexander Lencsés
Közügy
2012. jún. 22.

Pro Urbe díjat kapott Alexander Lencsés

Alexander Lencsés kapta az idei Pro Urbe díjat, melyet május 12-én az Európa Nap, Párbeszéd napja ünnepségen vett át dr. Tittmann János polgármestertől Dorog és Wendlingem am Neckar városok partnerkapcsolatának kiépítésében, fenntartásában és fejlesztésében szerzett múlhatatlan érdemei elismeréseként.

alexander_lencses.JPG

 

Alexander Lencsés 1944. május 2-án született Dorogon. Édesapja Lencsés Sándor Dorog Város Díszpolgára. A szovjet front elől menekülve az ausztriai Tirolban töltött másfél év után 1946. nyarán érkeztek Wendlingen am Neckar városába szüleivel és további 200 dorogi polgárral. Letelepedtek, elvégezte az általános és középiskolát, majd üzletkötőként szerzett felsőfokú végzettséget. 1967-ben megnősült, két felnőtt gyermek édesapja. 1972 után tovább képezte magát, közgazdász informatikus végzettséget szerzett, ezen belül adatvédelmi tanácsadóként dolgozott. Sokszor járt Dorogon, tartotta a kapcsolatot a Bányászzenekarral, akik többször felléptek Wendlingenben.

1994-ben alapítója és azóta elnöke a Dorog-Wendlingen Baráti Körnek. Sokat dolgozott a két város hivatalos és civil kapcsolatainak kiépítésén, fejlesztésén. Szervezte a diákcseréket, a wendlingeni polgárok dorogi kirándulásait. Dorog városáról a dorogi menekültek Wendlingenbe érkezéséről annak 60. évfordulóján kiállítást rendezett a német városban.
Szervezte a segélyszállítmányokat, adományokat gyűjtött és juttatott el Dorogra a Máltai Szeretetszolgálat, az iskolák, a kórház, az egyházközségek, valamint a Szent József templom felújítására. Aktív szerepet vállalt az 1997/98-ban létrejött partnervárosi kapcsolat előkészítésében. Évek óta folyamatosan segíti a dorogi kórházat és szakrendelőt németországi műszeradományokkal, bútorokkal, textíliával. Rendszeres dorogi látogatásai alkalmával ápolja a személyes és intézményi kapcsolatokat, baráti érdeklődésére és segítségére mindig számíthatunk.