November 21: "Ne gyújts rá!" Világnap
Közügy
2013. nov. 20.

November 21: "Ne gyújts rá!" Világnap

Magyarországon igen nagy lépést tettek a dohányzás visszaszorítása érdekében a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2011. áprilisi módosításával, amely 2012. január 1-jén lépett hatályba. A módosított jogszabály immár megtiltja a dohányzást valamennyi zárt légterű közforgalmú helyiségben, azaz a tilalom vonatkozik valamennyi munkahelyre, egészségügyi szolgáltatóra, vendéglátóipari egységre, beleértve a közintézményeket, szórakozóhelyeket, kocsmákat, bárokat, tömegközlekedési eszközöket, buszmegállókat, a gyalogosok által használt aluljárókat, játszótereket és azok 5 méteres körzetét is.

A törvény szigorításával Magyarország eleget tett az Európai Unió és a WHO egészségpolitikai, szakmai elvárásainak, ennél is fontosabb azonban, hogy – nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve – jelentős mértékben csökkenhet a dohányzás okozta népegészségügyi és gazdasági kár.

A dohányzás veszélyei

·        A halálesetek közül minden ötödik, a rák miatt bekövetkezett halálesetek közül minden harmadik a dohányzás számlájára írható. A tüdőrákos halálozás több mint 80%-a tulajdonítható a dohányzásnak, és szerepe van az egyre nagyobb népegészségügyi problémává váló krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is.

·        A dohányzás szerepet játszik továbbá a gége-, szájüreg-, garat-, nyelőcső- és húgyhólyag daganatok kialakulásában, és feltételezhető kapcsolata számos egyéb (hasnyálmirigy-, méhnyak-, petefészek-, vastag- és végbél-, vese-, gyomorrák és néhány leukaemiafajta) daganat kialakulásával is.

·        A szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik jelentős kockázati tényezője: az érelmeszesedés folyamatának elősegítésével magasvérnyomás-betegség, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa kialakulásának esélyét teremti meg.

·        Hatással van a termékenységre és a születendő gyermekre is, ezáltal a jövő generációt is veszélyezteti.

Magyarországon a halálesetek mintegy háromnegyedéért két ún. nem fertőző betegség csoport felelős: a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be a halálesetek mintegy fele, daganatos betegségek miatt pedig megközelítően a negyede, ráadásul meglehetősen fiatal korban, ami tükröződik a születéskor várható átlagos élettartamban is: ez súlyos évekkel (6-8 év) marad el a Nyugat-Európa országaira jellemző értéktől. Figyelembe véve, hogy – a betegségek hátterében álló okok sokaságával ellentétben – a dohányzás teljes mértékben kiküszöbölhető, minden erőfeszítést meg kell tenni annak visszaszorítására, a leszokás intézményes és civil támogatására.

 

 

November 21-e "Ne gyújts rá!" Világnap

A világnap üzenete az, hogy bátorítsuk, ösztönözzük a dohányosokat arra, hogy ezen a napon készítsenek tervet, hogyan szoknak le a dohányzásról, vagy tervezzék el előre azt, hogy ezen a napon hagyják abba a dohányzást. A cigaretta letételével – még ha egy napra is – a dohányosok egy jelentős lépést tesznek az egészségesebb élet felé, egy lépést, amely bizonyítottan csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Sajtóanyagot öszzeállította: Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet