Országos elismerést kapott Kovácsné Fódi Krisztina
Kultúra
2014. jan. 13.

Országos elismerést kapott Kovácsné Fódi Krisztina

Országos nemzetiségi díjat vehetett át nemrégiben Kovácsné Fódi Krisztina a Landesrat elnökétől. A kitüntetést kimagaslóan színvonalas munkájáért kapta. Aki hallotta valaha a többszörösen Év Kórusa díjas énekkarait, tudja, a megfelelő szakember kapta a nívós díjat. 

Kerner.jpg
       A Stefan Kerner Preis-t, azaz a Német Nemzetiségi Kórusok díját vehette át nemrégiben Csolnokon.

-        Az országos gálán sajnos nem tudtam részt venni, de úgy érzem, hogy édesapám, Fódi János klarinétmûvész, karnagy 80. születésnapjára, és 50 éves munkásságára szervezett ünnepélyes fogadás melegebb hangulatú volt a díjátadásra. Az országos gála résztvevői közül is sokan ismernek, de Csolnokon a barátaim körében vehettem át az elismerést Kreisz László úrtól, a Magyarországi Német Ének-Zene és Tánckarok, azaz a Landesrat elnökétől.

-        Decembertől a Landesrat kórus szekciójának elnökévé választották. Hogyan birkózik meg tanári munkája, a kórusok vezetése és az elnökség teendőivel?

-        A szakmám a hivatásom. Szívvel-lélekkel már 25 éve dolgozom pedagógusként, örömmel foglalkozom a kórusokkal, az elnöki munkámban pedig kifejezhetem magyarságom mellett svábságomat is. Bár korábban nyugdíjas kollégák vitték az elnökséget, nekem és a többi szekció új vezetőjének aktív életünkben jutott ez a szép feladat. De mindehhez erős hátteret ad családom: szüleim és gyermekeim.

-        Négy kórust vezényel. Kulturális rendezvények állandó szereplői, ezt tetőzve a december még sûrûbb volt mint a többi hónap.

-        Való igaz. December 15-én a templomban mintegy kilencven kórustag éneke emelte – immár tizenötödik éve - az advent fényét a karácsonyi hangversenyünkön. December 18-án Bécsbe utaztunk, Schönbrunnban énekeltünk, az adventi vásárhoz kapcsolódó kulturális program részeként. 

-        Ausztria mellett bejárták fél Európát. Mely városban mutatkoztak be legutóbb?

-        A felsős Cantilena Kórussal Németországban, Belgiumban, a Kicsinyek Kórusának egy kisebb csoportjával legutóbb Csehországban, Olmützben énekelhettünk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a válság előtt több külföldi és hazai fellépésre is eljuthattunk, de 2006 óta először 2011-ben tekintettünk ki szûkebb pátriárkánkból: Kaposváron Kiemelt Arany Minősítést szereztek a Kicsinyek, s emellé Országos Dicsérő Oklevelet. Bár vannak támogatóink - közülük kiemelkedik dr. Tittmann János polgármester úr, akinek a Cantilena kórus tagjai az új egyenruhájukat is köszönhetik -, a családoknak egyre nagyobb terhet jelentett az utaztatás bizonyos hányadának kifizetése. Szerencsére az idén tizenhét negyedikes, ötödikes diákkal - a Szivárvány Kórussal - eljutottunk Olmütz-be, ahol gyönyörû szerepléssel Ezüst Minősítést szerzett az énekkar. Mindössze két ponttal maradtunk le az Arany Minősítésről, amelyet a nagy nemzetközi versenyeken szerezhető rutin hiányának tudok be.

-        2013-ban a Kicsinyek Kórusa Kiemelt Arany Minősítése és Országos Dicsérő Oklevele, a Cantilena Arany Minősítése és Dicsérő Oklevele, valamint a Szivárvány Kórus Kiemelt Arany Minősítése után mi a következő lépés a siker útján?

-        Szeretném, ha a sok szép díj után, a 2001, 2003 és 2006-os év után valamikor a közeljövőben  az Év Kórusa cím ismét a miénk, Dorogé lenne.

A kóruséneklés a csoportmunka, a felelősségvállalás, a pontosság, figyelem, koncentráltság mûvészete. Az idegen nyelvû éneklés – a dorogi kórusok németül, franciául, latinul és angolul dalolnak – fejleszti a gyerekek nyelvtudását. Tény, hogy az éneklő gyermekek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és jobb képességûek társaiknál. A zene, a ritmus olyan idegpályákat mozgat meg, amiket semmi más. A gyógyászatban is hasznosítják az ének-terápiát, amely lélekápoló hatása mellett a testi bajok megoldását is segíti.