90 éves a Szent Borbála Kórház
Kultúra
2012. szept. 10.

90 éves a Szent Borbála Kórház

Ez alkalomból tartottak konferenciát bányásznapon a művelődési házban, szakavatott előadókkal, akik tevékeny részesei, emblematikus figurái egészségügyi rendszerünknek. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter is, aki mindvégig támogatta kórházunk átszervezését, felújítását és újranyitását. Elmondta, hogy az eltelt viharos 90 esztendő alatt két körülmény nem változott a mindenkori dorogi egészségügyi dolgozók hozzáállásában: az elszánt ragaszkodás és a profil, szerkezet újítás képessége. Az intézmény mégis betagozódott az állami rendszerbe. De azt látja, hogy az ittenieket minden válsághelyzet megacélozza. Végül az kívánta, hogy az eddigi küzdelmekből merítsenek erőt, és ne hagyják elherdálni a bányászok örökségét.
Ezt követően a kórháztörténeti előadásokban olyan személyiségek elevenedtek meg, akiknek komoly hatása volt Dorog egészségügyi intézményeire. Dr. Pák Gábor a belgyógyászati betegek korszerű ellátásáról beszélt. Személyes élményekkel és a nagyvilágban épp akkor történt jeles eseményekkel, fotókkal, video felvételekkel tette színessé előadását. Dr. Dávid Dezső a reumatológiai osztály megalakulását és működését idézte fel „Állomások" című előadásában. Ezzel egykori főnökére, a vasutas családból származó dr. Zsembery Dezsőre utalt, aki egyben volt „mozdonyvezető, fűtő és állomásfőnök" is ezen az osztályon.

 korhazbanyasz.jpg

Dr. Zsembery Dezső beszél könyvéről


Dr. Varga Győző azt a hosszú utat elevenítette fel, ami a porladó romkórháztól a mai szakkórházig vezetett.
Az esemény záróakkordjaként Dr. Zsembery Dezső személyesen mutatta be legújabb könyvét mely „A kórház, a szakorvosi rendelőintézet és a gyógyszertárak története Dorogon 1922-2012" címmel jelent meg. Sok érdekességet tudhatott meg a közönség a könyv keletkezéséről a szerzőtől, aki a dorogi kórháztörténet legszakavatottabb tudója, mert mint megtudhattuk tőle: 2012. szeptember 22-én lesz kereken 55 éve, hogy Dorogon dolgozik.

Gratulálunk!

korhaz1.jpg