Segítség az ebösszeíráshoz
Közügy
2013. febr. 15.

Segítség az ebösszeíráshoz

Bizonyára sokan megkapták Dorog Város Önkormányzata által februárban megküldött nyilatkozatot, mely a 2013. évi eb /továbbiakban: kutya/ összeíráshoz hivatott segítséget nyújtani.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényi változások (melyek meghatározzák a kisállattartás szabályait) tették szükségessé a kutya tartók, illetve a lakosság megkérdezését. Az összeírással kapcsolatban fontos tudni, hogy minden dorogi háztartásban kötelező a nyilatkozat hiánytalan kitöltése és visszaküldése, akár tart kutyát, akár nem!

 

Amennyiben több kutya él egy helyen, minden kutyáról külön-külön kell nyilatkozni!

 

Az adatlapokat Dorogon több kihelyezett gyűjtőládában (így a Pet Cure Állatorvosi Rendelőben is), a Polgármesteri Hivatalban, iskolákban, óvodákban, rendelőkben és üzletekben van lehetőségük személyesen leadni, de elküldhetik postai illetve elektronikus úton is, az emberieroforras@dorog.hu e-mail címre, 2013. március 20-ig!

 

Amennyiben nem kapták meg a nyilatkozatot, letölthetik innen, illetve igényelhetnek a Polgármesteri Hivatalban, vagy személyesen átvehetik a Pet Cure Állatorvosi Rendelőben (2510 Dorog, Bécsi út 25.). Rövidesen elhelyezünk egy nyilatkozatot tartalmazó konzolt a rendelőn kívül, hogy az érdekeltek a rendelési időn túl is hozzájuthassanak az űrlaphoz, természetesen ingyenesen. Ezzel is szeretnénk segíteni a gazdiknak, hogy teljesíthessék a törvény által elvárt teendőket.

 


Az adatlap egyik igen fontos részét az 5. pont képzi, mely a mikrochippel kapcsolatos információkat tartalmazza. A 2012-es évben életbe lépett Állatvédelmi törvény kimondja, hogy a 4 hónapnál idősebb ebeket kötelező mikrochippel (transzponderrel) ellátni. A magán állatorvos a kutya vizsgálata előtt ellenőrzi, hogy az állat transzponderrel rendelkezik -e. Amennyiben a kutya már elmúlt 4 hónapos, de még nincs mikrochippel megjelölve, a törvény szerint a jegyző, vagy az állatorvos köteles jelentést tenni a kerületi hivatal felé, ami alapján a hatóság büntetést szab ki a tulajdonos felé. Ezúton szeretnénk felhívni a Kedves Gazdik figyelmét, ha idáig elmulasztották ezen kötelezettségüket, kérjük, mihamarabb pótolják!

 

A napokban több állattartó segítséget kért a nyilatkozat kitöltéséhez. Az elsődleges probléma a beültetést végző állatorvos kamarai bélyegző számával volt kapcsolatos. Ez az állatorvos neve alatt szereplő általában 4 jegyű szám. Ha esetleg ez a szám elmosódott, nem látszik jól, a félreértések elkerülése végett érdemes telefonon jelezni, vagy esetleg személyesen elmenni a adott állatorvoshoz, hogy pontos információkkal tudják visszaküldeni a nyilatkozatot! Amennyiben nem sikerül tisztázni a helyzetet (pl.: költözés, örökbefogadás miatt), keressenek fel bennünket, és a rendelőben megpróbálunk segíteni.

 

Az adatlap 8. pontjában az eb veszettség elleni oltásáról kell nyilatkozni! A veszettség oltás és a féregtelenítés évente egyszer kötelező, így fontos, hogy a kutya érvényes veszettség oltással, valamint mikrochippel is rendelkezzen a nyilatkozat kitöltésekor! A törvényi előírások alapján chip nélküli kutya nem oltható, és oltás hiányában nem lehet transzponderrel ellátni!

 

Amennyiben bővebb információt szeretne kapni az ebösszeírásról, a transzponderről és annak beültetéséről, a védőoltásokról, vagy egyéb kisállattal kapcsolatos kérdése lenne, állunk rendelkezésére az alábbi telefonszámokon, személyesen a rendelőben.

 

Tisztelettel:
Dr. Papp Zoltán - 0620/320-1202
Dr. Schumicky Gábor - 0630/415-9060
Pet Cure Állatorvosi Rendelő, 2510 Dorog, Bécsi út 25.

/feltoltes/ebsszers2013nyomtatvny1.pdf
233 KB