Bányásznapi áldás a megújult templomra
Kultúra
2012. okt. 8.

Bányásznapi áldás a megújult templomra

Megáldotta egykori szolgálati helyét Erdő Péter bíboros, prímás, érsek. A dorogi Szent József plébánia templomban annak sikeres felújítása alkalmából tartott ünnepi szentmisét. Egykor két évig szolgát itt káplánként. A bányászok temploma, a Szent Borbála templom után végre megújulhatott a barokk stílusú, műemlék jellegű „falusi" Szent József templom is. A munkálatok sikeres befejezése után, a bányásznapi ünnepségek keretében került sor az áldásra szeptember első vasárnapján.


A jeles eseményen Gyöngyös Ferenc, a templom plébánosa köszöntötte az egybegyűlteket, akik zsúfolásig megtöltötték a padsorokat és állóhelyeket. A munkálatokban részt vevőknek emléktárgyat adott át.

 

aldas1.JPG


A város vezetése nevében dr. Tittmann János mondott köszöntőt. Utalt a templom építésének idejére, amikor a gyülekezet olyan nagy létszámúra duzzadt, hogy a régi templomukat kinőtték. Most vajon mekkora a gyülekezet? Nem tudni, de nem is a statisztikai adatok alapján döntöttek arról, hogy az önkormányzat részt vesz a renoválásban, és állja a költségek felét. Hisz a plébánia kis közössége is fontos a város számára, akik még hisznek az élet alapértékeiben, és kell számukra is egy „ház". Majd a jövő dönti el, hogy hányan fogják még használni. Tittmann János Milánó közelmúltban elhunyt bíborosa, Carlo Maria Martini milánói érsek gondolatait tolmácsolta, aki nyilatkozataiban gyakran bírálta az egyházat: "A kultúránk elöregedett, templomaink nagyok és üresek, az egyházi bürokrácia terebélyesedik, de vallási szertartásaink és reverendáink fényűzőek." Majd zárásként úgy fogalmazott, ha elérkezik a megújulás, akkor itt már készen várja a híveket Isten háza. Végül dr. Zsembery Dezső újonnan megjelent könyvét adta át a bíborosnak, mely az idén 90 éves dorog Szent Borbála kórházról, a szakrendelőről és a gyógyszertárakról szól, utalva a mostani bányásznap másik kiemelkedő eseményére.

 

aldas1.JPG

A bíboros áldása a templomra

 


Elérkezett a várva-várt pillanat, amikor Erdő Péter szentelt vízzel hintette meg a sokat látott falakat. Beszédében kiemelte. „Örömmel áldottuk meg a mai napon a Szent József Plébániatemplom felújított épületét. Ez az elegáns vonalú, egytornyú templom Dorog városának egyik legszebb és legrégibb műemléke. Az összetartozás jelképe volt sok nemzedék számára. Köszönet és hála illet mindazokat, akik segítettek ennek a munkának az elvégzésében. Köszönetet mondok Dorog Város Önkormányzatának, minden támogatónak, a kivitelezőknek és egyházmegyénk híveinek, akik hozzájárulásukkal lehetővé tették ennek a szép munkának a befejezését.
Szent József nevét viseli a templom. Szent József a plébánia védőszentje. Őtúgy is tiszteljük, mint az építkezések és az anyagi ügyek pártfogóját. Ha gondoskodott a Szent Család megélhetéséről, mi is kérhetjük, hogy támogassa a mi mindennapi igyekezetünket."
Beszédében utalt még a szent helyek jelentőségére: „Templomaink valóban szent helyek. Ezért volt érdemes a régi embereknek is óriási erőfeszítések árán létrehozni a templomokat, amelyek annak idején a falvak és városok legszebb épületei voltak. Hiszen ha Isten létezik, akkor minden munkánk eredménye, egész életünk értelme rajta múlik. Akkor igenis felkiáltójel a templom. Tornya az ég felé mutat. Felemeli a tekintetünket a mindennapi gondok világa fölé. Isten ad erőt nekünk, hogy a földi életben is helytálljunk, de tudjunk és merjünk az örök élet távlatában élni.Adja Isten, hogy ez a plébániatemplom is az Istennel való találkozás méltó helye legyen. Sugározzon erőt és optimizmust, hűséget és áldást minden katolikus hívő és Dorog minden lakója számára!"

 

aldas1.JPG


A jeles esemény fényét a városi zeneiskola Halleluja kórusa és Pachelbel zenekara csodás műsora emelte Farkas Rose-Marie vezetésével. Gyöngyös Ferenc plébános külön kiemelte, hogy a zenészek nem csak szereplők, hanem résztvevők voltak, az első hívó szóra elvállalták a felkérést, lelkiismeretesen készültek, hogy játékukkal emlékezetessé tegyék ezt az ünnepi alkalmat.


Végül, de nem utolsó sorban hozzájárultak még ehhez a nagy számban megjelent hívek. Látszik, hogy sokan viselik szívükön Dorog első templomának sorsát, amely a város központjában méltóságteljesen, a nyugalom, az oltalom szigeteként áll.


 Új köntösben a plébániatemplom
Költségmegosztás település és egyház között


A település önkormányzatának képviselő-testülete 2010-ben döntött arról, hogy a Szent József Plébániatemplom felújítását ötvenmillió forinttal támogatja, hároméves ütemezéssel. Ennek megfelelően tavalyelőtt hatmillió, 2011-ben és 2012-ben huszonkét-huszonkétmillió forint segítette a rekonstrukciót, ami a teljes beruházás ötven százalékát tette ki. A fennmaradó összeget az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye biztosította. A munkálatok - melyek az épület homlokzatát érintették valamint a vízszigetelési problémák orvoslására irányultak - ez év júniusában fejeződtek be. Ezzel a város mindhárom temploma - két katolikus és egy református is - régi fényében tündököl.