Átadták a felújított vasútvonal-szakaszt – December 15-től újra vonatozhatunk
Közügy
2013. dec. 12.

Átadták a felújított vasútvonal-szakaszt – December 15-től újra vonatozhatunk

December 15-én újraindul a vonatközlekedés Pilisvörösvár és Esztergom között. A harminc kilométeres, felújított vasúti vonalszakasz ünnepélyes átadását december 12-én tartották a dorogi vasútállomáson.

A különvonattal érkező dr. Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkárt, dr. Tittmann János polgármester fogadta a dorogi állomáson.

mege.JPG

 

A beruházásról Loppert Dániel tájékoztatta a megjelenteket. – Tizennégyezer utast szolgál ki ez a vasútvonal, amelynek tizenhat megállóhelyét építettük át az elmúlt hónapokban. Immár szélesebb, magasabb peronok, akadálymentesített környezet fogad mindenkit. Összesen csaknem ezerszáz P+R parkolót telepítettünk és több mint négyszáz kerékpártárolót alakítottunk ki – fogalmazott a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. Elhangzott még: a vonalszakaszon megdőlt az eddigi, 117 km/h-ás sebességrekord, merthogy a vonat Dorog felé haladva 120 km/h-áig gyorsult fel.

 

Dr. Völner Pál beszédében „az évtized legfontosabb vasúti beruházásának” nevezte a fő-, illetve elővárosi közlekedés ezen fejlesztését. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy a 10-es út forgalma tölcsérszerűen betorlódik az amúgy is túlzsúfolt Budapestre. Sokan nap mint nap küzdenek az ingázás – a munkába és iskolába járás – nehézségeivel.

 

atvag.JPG

 

Az avatóbeszédet követően Dr. Völner Pál, dr. Tittmann János és a beruházás felelősei átvágták a nemzeti színű szalagot városunk vasútállomásán, ezzel jelképesen is utat nyitottak a kötöttpályás közlekedés újraindulásának.

Az Esztergom-Pilisvörösvár szakasz átadását jövőre az Esztergom-Budapest vonal „felavatása” követi, amelynek köszönhetően az utazóközönség bővülésére számítanak.