A testület nem adja a kórházat
Közügy
2012. aug. 21.

A testület nem adja a kórházat

Rendkívüli ülés keretében döntött a képviselő-testület arról, hogy él felterjesztési jogával annak érdekében, hogy a Dorogi Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelő Nonprofit Kft-t Dorog Városa önkormányzati tulajdonban tarthassa. Ennek érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordul.


Ugyanis a kormány tervei szerint 2012. május 1-jétől államosításra kerül többek közt városunk kórháza és szakrendelője is. Ezzel az önkormányzatunk nem ért egyet, mert büszkék az elmúlt évek városi egészségügyi rendszer fejlesztési munkáira, és nem tartják indokoltnak, hogy városunktól elvegyék kórházunk és szakorvosi rendelőnk tulajdonjogát és működtetési jogát.


Dr. Tittmann János polgármester szerint a város vagyonából évek alatt csaknem egymilliárd forintot fordítottak a kórházból, szakorvosi rendelőből, mentőállomásból és központi ügyeletből álló egység kiépítésére. A felújított szakorvosi rendelőt nemrég, 2011. december 4-én adták át.
"Az intézmény kistérségi feladatokat is ellát, adóssága nincs, felújított épületekben működik, ezért érthetetlen, hogy a várostól elveszik a tulajdonosi és fenntartói jogokat" - mondta Tittmann, aki azt is sérelmezte, hogy az átvételről felülről született döntés, az önkormányzatot senki nem kereste meg. A város korábban hozzájárult az aktív ágyak leépítéséhez, az intézmény összesen 125 ággyal működik, krónikus belgyógyászati és ápolási részleggel. A kórház az idén ünnepli fennállásának 90. évét, alapításához a bányászok önsegélyező egylete is hozzájárult, idézte fel a polgármester.

A képviselő-testület véleménye megerősítése céljából begyűjti a város lakosságának állásfoglalását is.