A változatosság gyönyörködtet - a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány kurátorainak kiállítása
Kultúra
2012. máj. 22.

A változatosság gyönyörködtet - a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány kurátorainak kiállítása

"Vizsgabemutatónak" is beillő kiállítással várják az érdeklődőket a Dorogi Galériában. A Kernstok Károly Művészeti Alapítvány kurátorai: Balla András, Cs. Kiss Ernő, Kaposi Endre, Ölveczky Gábor, Szamódy Zsolt, Szentessy László, Szlávik József, Szunyogh László, Vecsési Sándor hozták el alkotásaikat.

kerstok.jpg

 

Az Európa Nap alkalmából összeállított tárlatot Wehner Tibor művészettörténész méltatta. Elmondta, hogy az alapítvány az elmúlt két évtizedben országos jelentőségű kiállítások megrendezése körül bábáskodott, forrásértékű, a helyi jelentőségen messze túlmutató, önálló kiadványok megjelentetését segítette szerkesztői, kiadói munkákkal. Az ismert és kevésbé ismert fejezetek hathatós segítséget nyújtottak helytörténeti kutatómunkához is.
Az alapítvány kuratóriumában megfigyelhető a képzőművészek túlsúlya, ugyanis régiónkban ez az ágazat a domináns. A mostani kiállítás tehát vizsgabemutatónak is felfogható, hogy mit tudnak azok a művészek, akik esetenként nagy horderejű kérdésekben döntenek, programokról határoznak, akiknek ítélet alkotásától művek megszületése, vagy nyilvánosság elé kerülése függ. Kivétel nélkül hiteles életművet felmutató, nagy ívű munkásságot kifejtő, és a megye határon túl is elismert mesterek mind. Népi iparművész, festő, fotó, szobrász, grafikus, alkalmazott grafikus egyaránt van köztük. Nagy öregek, idősebbek, középnemzedék is jelen van a „társaságban", így a mostani kiállítás nem lehet, és nem is egységes. Más-más problémák foglalkoztatják az alkotókat. Elmondható, hogy a most látható művek körében tapasztalható változatosság gyönyörködtet. Mindenképp érdemes megnézni ezt az összeállítást, mely 2012. június 2-ig látható.

 

Dorogi Galéria
József Attila Művelődési Ház
Dorog, Otthon tér 1.
Nyitva: hétfőtől péntekig, 7-19 óráig, bejárat a Köztársaság úti udvar, az irodák felől. Szombat és vasárnap 8-19 óráig, bejárat az Otthon téri főbejáraton.

 kernstok_2.JPG