Testvérvárosi jubileum
Kultúra
2013. máj. 16.

Testvérvárosi jubileum

Május 10-én delegáció utazott dr. Tittmann János polgármester úr vezetésével Németországba, ahol a partnervárosi szerződések aláírásának jubileumát ünnepeltük. Wendlingen-nek három testvérvárosa van, a franciaországi Saint -Leu -la Foret-val 25 éve, az ausztriai Millstatt-tal 20 éve, Doroggal pedig 15 éve alapította meg partnerkapcsolatát. A város 5 éves ritmusban kötötte kapcsolatait, így lehetőség nyílt arra, hogy a települések jubileumukat együtt ünnepeljék.

wendlingen_2013.JPG

A küldöttség 


Az ünnepségsorozat a partnervárosokat bemutató „ Impressziók"című kiállítással kezdődött. A dorogi anyag egészen egyedi módon a fejlődést is érzékeltetve mutatta be településünk értékeit.
Szombaton került sor a nagyszabású ünnepségre a városháza előtt, Steffen Weigel polgármester úr üdvözölte a megjelenteket, visszatekintett a testvérvárosi kapcsolatok kialakulására. Hangsúlyozta, ez a közös ünneplés Wendlingen am Neckar-nak európai fényt kölcsönöz, nemhiába adományozott a strassburgi Európa Tanács a városnak egy magas kitüntetést,az Európa Tanács zászlaját. A város ezt az elismerést évtizedek óta tartó európai integrációs törekvéseinek és a partnerkapcsolatok ápolásának köszönheti.


Majd a delegációk polgármesterei beszéltek, dr. Tittmann János polgármester kiemelte: "Utólag már tudhatjuk, hogy partnervárosi kapcsolatunk kialakulásában elsődleges szerepe volt annak,hogy a második világháborút követő menekülések és kitelepítések során több száz dorogi és Dorog környéki család talált új otthonra Wendlingenben és környékén. Partnerkapcsolati szerződésünk megkötésekor a megszakadt családi és baráti kapcsolatok helyreállításának célja, az egymásra találás öröme vezette kezünket." A nemzeti himnuszok elhangzása után a polgármesterek és a Baráti Egyesületek elnökei emléktárgyakat adtak át egymásnak a jubileum alkalmából. Az Európa himnusz zárta az ünnep hivatalos részét.


Délután idegenvezetésen vettünk részt, a város legjelentősebb helyein szakavatott vezető fogadott bennünket, jártunk a régi evangélikus templomban, a város legrégebbi X. századi épületénél, a kápolnánál, a temetőben koszorút helyeztünk el a Dorogról kitelepítettek kopjafájánál. A városnézést az impozáns sportcentrum megtekintésével folytattuk, majd a városi múzeumban fejeztük be. 

 

Este ünnepi műsort rendeztek vendéglátóink a nemrégiben felavatott Stadtmitte rendezvény központban. Az esten felléptek a partnervárosok kultúráját bemutató zenekarok, zenészek. Dorog városát a Zeneiskola tanáraiból alakult zenekar és Német Nemzetiségi Önkormányzat Vegyes kórusa képviselte, mindkét fellépés nagy sikert aratott.

wendlingen_2013.JPG 

Vegyes kórusunk 

Vasárnap egy ökumenikus istentisztelettel kezdtük a napot, ahol katolikusok és evangélikusok együtt imádkoztak városaik boldogulásért. Majd a dorogi küldöttség Tübingenbe utazott, végigjárva a gyönyörű egyetemi várost. Este a Dorog- Wendlingen Baráti Egyesület vendégei voltunk a Zenei Egyesület székházában, Weigel polgármester úr is megtisztelt bennünket jelenlétével. A kötetlen hangulatú beszélgetést közös éneklés egészítette ki.


A partnertelepülési kapcsolatunk 15 éve bebizonyította, mennyire fontos ez mindkét város számára, baráti kapcsolatok szövődtek, megismertük egymás életét, tevékenységét, fiatalok és idősek egyaránt, hiszen a partnerkapcsolat fontos eleme a 17 éve megszakítás nélkül működő diákcsere program, a „ Bürgerbuszok" évenkénti látogatása, a sportegyesületek, énekkarok, zenekarok találkozása is.


Kolonics Péterné A Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke